Emlékezés a hőseinkre

Győr+
2019.05.24. 16:51

A Magyar Hősök Emlékünnepe alkalmából ökumenikus istentisztelettel és koszorúzással egybekötött ünnepséget rendeztek a Radó-szigeti Hősi Emlékműnél. Ünnepi beszédet dr. Fekete Dávid, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere, az I. világháborús centenáriumi emlékbizottság elnöke mondott.

Ha a föld isten kalapja, úgy hazánk bokréta rajta – idézett a szónok Petőfi egyik költeményéből, jelezve azt, hogy ez a hazaszeretet egyik legszebb megfogalmazása. Mindezt sokan vallották magukénak, s harcoltak vagy éppen életüket áldozták a hazáért, a magyar szabadságért és jövőért.

Petőfi nem csak kitűnő költő volt, tettekkel is bizonyította hazaszeretetét, életét áldozva mártírrá vált – folytatta köszöntőjét az alpolgármester. – A huszadik század nem volt bőkezű velünk, magyarokkal. Az első világháború olyan történelmi törésvonal Magyarország és a nemzet életében, amely a mai napig elkísér, s amelyet csak egymás iránt érzett felelősségvállalással tudunk egyhíteni.

Dr. Fekete Dávid

Fekete Dávid szerint nem véletlen, hogy a magyar hősök emlékünnepének eredete 1917-ig nyúlik vissza, ekkor szabályozták először törvénnyel a hőseinkre való méltó emlékezést.

A mi feladatunk nem az öncélú emlékezés, a múlton való búslakodás vagy önsajnálat, hanem a tettekkel való tisztelgés – folytatta ünnepi beszédét Fekete Dávid. – Ezért rendeztek számos ismeretterjesztő előadást, kiállítást, konferenciát, s ezért újítottak fel katonasírokat és világháborús emlékműveket, közöttük az emlékezés helyszínét, a Radó-szigeti hősi emlékművet is.

A szónok beszélt arról is, hogy a mögöttünk hagyott évszázadokat a szabadságért vívott küzdelem szövi át. A törökök, a Habsburgok, a németek és a szovjetek ellen vívott küzdelmekben szükség volt a hősökre, akik rengeteg csatát vesztettek el, a túlerő leverte szabadságharcainkat. Az eszmét azonban, amiért a hősök harcoltak, sosem sikerült elfojtani, s végül mindig elnyertük szabadságunkat.

További képekért kattintson a fotóra!

A hősöknek köszönhetjük, ha ma szabad országban élhetünk és rájuk is szabadon emlékezhetünk – mondta Fekete Dávid, aki a tisztelet és a hála szavakat említette a neves és névtelen hősökkel kapcsolatban.

A magyar hősök emléknapja nem más, mint üzenet, hogy tisztelettel és hálával tartozunk elődeinknek. Az utódoknak pedig azt üzente, a hazaszeretetük lehet az, ami garanciát ad megmaradásunkra.

Merítsünk erőt a keresztény kultúra mellett kiálló magyar hősök tetteiből, akik példamutatásukkal utat mutattak a mai győrieknek is. Az ő emléküket is őrizve védjük meg közösen Európa és Magyarország keresztény kultúráját – zárta gondolatait az alpolgármester.

Szerző: Koloszár Tamás

Fotó: O. Jakócs Péter