Egy fürt boldogság

Győr+
2019.05.24. 18:21

Piros, ízletes és 100 százalékig magyar a győri paradicsom, amit a Greencoop Hungary Kft. termeszt Győr mellett, az 1-es és a 85-ös főút közelében épített üvegházban.

Tizenöt éve négy barát elhatározta, hogy visszahozzák a csallóközi paradicsomot. Verejtékes munkával előbb négynek, de most már 400 családnak tudnak megélhetést biztosítani. Bindics Zsolt, a szlovák Greencoop szövetkezet elnöke boldogan számolt be róla, hogy Magyarországon először Győrben nyitották meg üvegházukat, beértek az első fürtök, amit ünnepélyesen szakítottak le pénteken délután.

Bindics Zsolt

A 21. század mezőgazdasága és agráriumaiban is jelen van már a digitalizáció, a robotizáció és az automatizálás. Ezek segítségével folyamatosan növekszik a magyar termelés versenyképessége, hiszen az a cél, hogy minél kevesebb terméket kelljen külföldről behozni és magyar termékeket fogyasszon minden magyar ember. „Egyre több vállalkozás úgy tör elő, mint mag a földből. A kezdeti észrevétlenségből egyre inkább jönnek elő a felszínre. Így erősödött az elmúlt 10 évben a Greencoop Hungary Kft. is” – mondta el ünnepi beszédében dr. Nagy István agrárminiszter, aki hangsúlyozta, a felvidéki cég a már korábban megszerzett piaci tapasztalatait nemzetközi szintre tudta emelni és megnyitni Győrben ezt az öt hektáros üvegházat, amely komoly erőforrást jelent a hazai zöldségtermesztésben. A Vidékfejlesztési programnak és több támogatásnak köszönhetően ez év végéig közel kilencvenegy hektár üvegház épül még az országban. Jelenleg hazánkban 150 hektárnyi üvegházban és közel ötszáz hektárnyi korszerű fóliablokkban zajlik zöldségtermesztés.

Magyarországon először Győrben nyílt meg üvegházuk

Hozzátette, hogy üvegházi termesztésben egy hektárra vetítve a fürtös paradicsom éves árbevétele 126 millió forint, a koktélparadicsom esetében 180 millió forint realizálható. Tavaly a friss zöldség export 115 ezer tonna volt, értéke meghaladta a 120 millió eurót. Az elmúlt években a megtermelt paradicsom 97-98 százalékát belföldön értékesítették. Májustól november végéig önellátó a hazai piac, de ezt még lehet növelni, tette hozzá az agrárminiszter.

Ahhoz, hogy egy város fejlődni tudjon olyan környezetet kell kialakítani, hogy a gazdaság előremutatóan sikeres tudjon lenni. „Pár éve Győr városa úgy döntött, hogy az iparűzési adót kettőről 1,6 százalékra csökkenti. Biztos vagyok benne, hogy ez a kezdeményezés ösztönzően segíti a vállalkozásokat” – fejtette ki Borkai Zsolt, Győr polgármestere, aki rámutatott: a járműgyártás mellett elengedhetetlen, hogy más gazdasági területekre is figyeljen a város, hiszen muszáj több lábon állnia egy gazdaságnak. Az elmúlt időszakban több vállalkozás is bizonyította, hogy sikeresek lehetnek városunkban, legyen szó a szolgáltatásiparról vagy agráriumról, mezőgazdaságról. „Ez a 2,5 milliárd forintos beruházás tovább tudja segíteni és támogatni ennek a városnak és térségnek a fejlődését” – zárta szavait a városvezető.

Borkai Zsolt

Simon Róbert Balázs, Győr egyik országgyűlési képviselője is városunk és a térség gazdaságának erősségét emelte ki.

Az üvegházban geotermikus energiával fűtenek, összegyűjtött esővízzel öntöznek, és kizárólag biológiai növényvédőszereket alkalmaznak. A Greencoop Hungary Kft. a szlovákiai Greencoop szövetkezet tagja. Bindics Zsolt, a szövetkezet elnöke elmondta, hogy Szlovákiában összesen húsz hektáron évi tízezer tonna paradicsomot termelnek. A győri üvegházban 150-200 ezer paradicsomtő található, és négy fajta paradicsomot termesztenek, klasszikus fürtös paradicsomot, koktélparadicsomot, cherry és datolya cherry paradicsomot.

Piros, ízletes és 100 százalékig magyar a győri paradicsom

A Greencoop a beruházáshoz a kertészeteket támogató európai uniós pályázaton ötszázmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. Az üvegház megnyitásával 35 új munkahelyet teremtettek, de a szedés időszakában, június és augusztus között további 15-20 idénymunkást foglalkoztatnak.

Gy. P.

Fotó: Marcali Gábor