Jubilált a likócsi Hársfavirágünnep

Győr+
2019.05.25. 08:09

A likócsi Hajléktalanokat Segítő Szolgálat tizedik alkalommal tartotta meg nyílt napját, a Hársfavirág ünnepet. Az első, 2009-es ünnepen fellépett Földes László Hobo, aki a mostani jubileumi rendezvényt is megtisztelte József Attila versekből összeállított műsorával.

Az immár hagyományos ünnepnap az évek során elérte célját, hajléktalanok és hozzátartozóik, a segítő szolgálat munkatársai, a visszatérő vendégek és a minden évben újonnan érkező érdeklődők töltötték együtt a délutánt.

A likócsi Hajléktalanokat Segítő Szolgálat 2009-ben hagyományteremtő, valamint társadalmi érzékenyítő szándékkal rendezte meg először a Hársfavirág Ünnepet. A társadalom felé nyitás volt az elsődleges cél, mivel az ott dolgozó munkatársak tapasztalata azt mutatta, hogy keveset tudnak az emberek a hajléktalanokat ellátó szolgálatok munkájáról és az ellátottak életkörülményeiről. Az évről-évre, a hársfavirágzás idején megtartott nyílt nappal is az itt élők elszigeteltségét és a a társadalmi előítéleteket szeretnék enyhíteni azzal, hogy bepillantást engednek az intézmény mindennapi életébe. A jubileumi, tizedik nyílt napon hajléktalanok és hozzátartozóik, az évek során egyre több visszatérő vendég, a munkatársak és a segítő szolgálat iránt érdeklődők töltötték el a délutánt, amelyet a közös beszélgetés, az intézmény bemutatása mellett fellépők színesítettek műsorukkal.

Földes László Hobo


Földes László Hobo az első évben is elfogadta a meghívást, és mostani jubiláló ünnepen is fontosnak tartotta, hogy részt vegyen a hajléktalanok nyílt napján Győr-Likócson József Attila versekből összeállított műsorával. „Elhoztam egy bajba jutott ember üzeneteit a többi bajba jutott emberhez. Fontosnak tartom, hogy hozzájuk is eljussak, vagy azt, hogy ők is eljussanak hozzám, ahogy a legutóbbi Aréna-beli koncertemre is elvittem harminc hajléktalan társamat” – mondta Hobo.

Kányai Róbert, Panker Mihály és Sütő Csaba


Panker Mihály, a Humánszolgáltatási Főosztály vezetője köszöntőjében kiemelte, mennyire fontos, hogy a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat megmutassa, hol és hogyan dolgoznak a munkatársai az otthonukat vesztett emberekért. Sütő Csaba a szolgálat vezetője úgy összegezte az évenkénti ünnepet, hogy hagyományt teremtettek, ugyanakkor a hársfavirághoz hasonlítva a szolgálat évről évre megújul. „Ez a nap minden évben egyfajta figyelemfelhívás az emberek felé. Értékeink vannak, a munkatársaknak éppúgy, mint a nálunk élő hajléktalanoknak, szeretnénk mindannyian elérni valamit, és azt mutatjuk meg a Hásfavirág ünnepünkön, hogy ebben a közösségben a céljaink elérésére képesek vagyunk. Erre emlékeztetnek bennünket az udvarunkon az évenként közösen elültetett hársfák is”.

Szerző: Szabó Csilla
Fotó: MekliZ Fotóstúdió