Egyedülálló képzés a győri egyetemen

Fotó: Német Jogi Centrum
Szabó Csilla
2020.09.15. 11:38

Különlegesnek ígérkező osztrák gazdasági jogi képzést indít a Széchenyi István Egyetem a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetemmel együttműködésben.

A Bécsi Gazdasági Egyetem Európa egyik legszínvonalasabb és legmodernebb gazdaságtudományi egyeteme. A kutatás és az oktatás magas színvonalát a leghíresebb nemzetközi tanúsítványok – EQUIS, AACSB és AMBA – igazolják.

Ezért is nevezhető különlegesnek az osztrák gazdasági jogi képzés, amelyet most indít a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karán működő Német Jogi Centrum együttműködésben a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem Közép- és Kelet-európai Gazdasági Jogi Kutatóintézetével.

Dr. Deli Gergely, a Széchenyi-egyetem Jogtörténeti Tanszékének egyetemi tanára ismertette, a bécsi egyetemen belül van egy kutatóközpont, amely a kelet-európai térséggel foglalkozik, a győri egyetem Német Jogi Centruma velük együtt indítja azt az osztrák gazdasági és jogi képzést, amely elvégzése után a két félévet sikerrel teljesítők a két egyetem által kiállított német nyelvű végbizonyítványt kapnak. A német nyelvű képzésekre tömbösítve, péntek délutánonként kerül sor félévenként négy alkalommal, így a képzés munka, illetve családi elfoglaltságok mellett is elvégezhető. A győri egyetem hallgatói és oktatói számára ingyenes a részvétel, a jogi területen dogozók pedig jelképes díjat fizetve vehetnek részt az országban egyedülállónak mondható oktatáson.

A képzés különlegességét adja, hogy Győrben lesz lehetőség a rangos, nemzetközi szinten is előkelő helyen álló bécsi gazdaságtudományi egyetem jogi szakembereitől tanulni az az osztrák jogot. Az ilyen jellegű képzések mindenhol nagyon drágák, de a győri egyetem most egy pályázatnak köszönhetően tudja ingyenessé tenni, illetve szimbolikus áron indítani az osztrák gazdasági jogi képzését.

Dr. Deli Gergely a két félév tematikájáról elmondta, a bevezető, alapozó órákat követően az osztrák magánjoggal ismerkedhetnek a hallgatók, amely azért is érdekes, mert az a XIX. században nagy hatással volt a magyar jog fejlődésére. „A mai gazdasági élethez fontos jogintézmények is szóba kerülnek majd, mint a zálog, a hitel, a kártérítés, illetve a fogyasztói szerződés során alkalmazandó jogszabályok. Aki elvégzi a képzést, betekintést nyerhet a szomszédos Ausztria jogrendszerébe. A két egyetem közösen kiállított német nyelvű bizonyítványa pedig előnyt jelent a munkaerőpiacon” – tette hozzá az egyetemi tanár.

A jelentkezési határidő szeptember 30., a [email protected] e-mail-címre várják a jelentkezéseket.

Nyitókép: A győri Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karán működő Német Jogi Centrum megnyitója
Kapcsolódó témák: #Győr | #Oktatás | #Széchenyi István Egyetem |