Ötletbörze az sni gyermekek otthoni fejlesztéséhez

Segíts, nemsokára iskola!

Fotó: Ács Tamás
Szabó Csilla
2020.09.29. 07:40

Idén már hagyományosnak számított a Sün Balázs Óvoda Gyógypedagógiai Hálózata ötletbörzéje, amelyhez a helyszínt a Kapcsok Alapítvány biztosította. Ismét nagy volt az érdeklődés az iskolát jövő szeptemberben kezdő, speciális nevelési igényű (sni) gyermekek hozzátartozói részéről.

A Segíts, nemsokára iskola! elnevezésű rendezvényt a jövőre iskolát kezdő, speciális nevelési igényű (sni) gyermekek szüleinek tartották, ahol előadásokkal gyakorlati tanácsokkal, játékbemutatóval készültek a Sün Balázs Óvoda Gyógypedagógiai Hálózat szakemberei és a meghívott előadók. A tavalyihoz hasonlóan ismét olyan családokat hívtak meg az ötletbörzére, akiknek a hálózat segít az sni gyermekek fejlesztésében, nevelésében, ezáltal közelebb hozva egymáshoz a szülőket és pedagógusokat.

Fotó: Ács Tamás

Nagy Eszter, a Kapcsok Alapítvány titkára elmondta, társadalmi szerepvállalásuk több mint kétéves fennállása óta elkötelezettek az sni gyerekek és fiatalok fejlesztésében és a munkaerőpiaci integrációjukban. Mivel a járványügyi előírások nem teszik lehetővé, hogy a gyógypedagógiai hálózat központjába, a Sün Balázs Óvodába hívják az érintetteket, így az alapítvány azzal támogatta a hálózat munkáját, hogy külső helyszínt biztosított, az Esterházy-palota adhatott otthont az ötletbörzének.

Idén nem tudni, lesznek-e iskolai nyílt napok, ezért mindenképpen szerettük volna ismét bemutatni a szülőknek, hogy az sni gyerekek számára adott szakértői javaslatokhoz milyen apró, egyszerű otthoni tevékenységekkel tudják segíteni a fejlődésüket az iskoláig vezető úton” – tette hozzá Jelencsics Beáta a gyógypedagógiai hálózat vezetője.

Fotó: Ács Tamás

Flaskár Ildikó mesterpedagógus Iskolás leszek? című előadásában számos hasznos példán keresztül mutatta be az otthoni fejlesztési, gyakorlási módszereket az egyes részképességek mentén. A szülők véleménye szerint hasznos és jól használható ötletek hangzottak el, amelyek a mindennapi élethelyzetben is könnyen kivitelezhetőek.

Pálfay Andrea, a Győr-Moson-Sopron Megyei Szakszolgálat székhelyintézményének vezető helyettese magyarázta el, hogy az új tankötelezettségi jogszabályok mentén hogyan valósul meg az sni gyermekek gyógypedagógiai megsegítése, hiszen az óvodaihoz hasonlóan utazó gyógypedagógusok speciális csoportokban foglalkoznak a sajátos nevelési igényű gyermekekkel az iskolákban is.

Fotó: Ács Tamás

A megjelent szülők érdeklődése ismét bizonyította, van igény az otthoni felkészüléshez nyújtott gyakorlati útmutatókra. Bőven akadtak kérdések minden témában, fókuszban a köznevelési törvény változása állt, amelyre a helyszínen szakembertől kaptak válaszokat a részt vevők. Népszerű volt ismét az idén a Győri Pagony munkatársai által tartotta játék- és eszközbemutató, amelyek megismerésével még több lehetőség nyílik a családon belüli fejlesztésre a jövő szeptemberi iskolakezdésig.

Fotó: Ács Tamás

Televíziós szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #híradó | #Oktatás |