Relikviák a legendás olimpiai bajnoktól

Győr+
2019.05.29. 16:55

Palotai Károly értékes hagyatékát, köztük az olimpiai aranyérmet fia adományozta a városnak.

Palotai Károly olimpiai bajnok labdarúgó, az ETO egykori kiválósága, a világ egykori legjobb játékvezetője, sportdiplomata, városunk egyik nagy alakja tavaly távozott közülünk. Fia, Palotai László a napokban számos emléket, kupákat, érmeket, okleveleket adományozott a városnak, amelyeket az önkormányzat nevében dr. Somogyi Tivadar alpolgármester vett át.

A hagyaték legértékesebb darabja az olimpiai aranyérem, amelynek különleges története van. Palotai a tokiói olimpián a magyar csapat kapitányaként olimpiai bajnok lett. A döntőben sérülés miatt nem játszhatott, így neki nem adták át az aranyérmet. Népszerűségét mutatja, hogy a hazatérő focista a szurkolóktól kapott medált.

„Köszönöm a városnak, hogy átveszi ezt a gazdag hagyatékot, a családunk úgy gondolja, hogy csak visszaadjuk Győrnek mindazt, amit édesapám Győrtől kapott” – fogalmazott a labdarúgó-legenda fia, Palotai László.

„Az önkormányzat és a város nevében is köszönet ezért az értékes gyűjteményért. A következő lépésként a Rómer Múzeum munkatársai rendszerezik az értékes emlékeket, az önkormányzat pedig keresi annak a lehetőségét, hogy a relikviákat méltó módon tudják megmutatni a győrieknek – mondta dr. Somogyi Tivadar alpolgármester.

Papp Zsolt
Fotó: O. Jakócs Péter