A zsírban sült húsokat nem csupán melegen, de hidegen is érdemes tárolni, mert a zsír ízesíti, konzerválja és nincs is jobb az esti pirítósra, mint egy kis pecsenyetörmelék pirospaprikával.
Valójában nem is törmelék van a zsírban, hanem színhús, vagy amiből éppen készítjük. Én azt szeretem, ha lapockából vagy tarjából sül a pecsenye, mert a zsírral átszőtt húsok szaftosak maradnak sütés után is. A recept érdekessége, hogy szőlő is kerül bele. Nem mazsola, mert az túl édes volna, hanem a forró sütőbe egy adag sózott, borsozott szőlőt teszek tepsiben, ami percek alatt ragacsossá és fűszeressé sül – ez kerül majd a kencébe. Kifő belőle a nedvesség, előjön a cukor, és megmarad a savanykásság. Később ezt keverem a húshoz, és teszem a hűtőbe, saját zsírjában. Hetekig eláll, ha nem hónapokig, így szép csatos üvegekben vagy dobozban is lehet tárolni, esetleg elajándékozni.
Tipp: A zsírban eltett hideg sülteket újra fel lehet melegíteni, és főtt burgonyával tálalni.
Bevásárlólista (4-5 főre):
- 500 g sertéslapocka
- 250 g sertészsír
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 kk só
- fél kk őrölt bors
- 1 kk majoránna
Sült szőlő:
- 3 fürt szőlő (bármilyen fajta)
- fél kk só
- csipet bors
- 1 ek olaj
Elkészítés:
A húst egészben besózom, befűszerezem, és pihentetem 1 órán át a hűtőben. A zsírt egy nagyobb edénybe öntöm, a húst, fokhagymákat héjában beleteszem, és felöntöm 2 dl vízzel. Lefedem, és lassú tűzön ( 1-9 fokozaton: 4-es) másfél órán át főzöm. A fedőt leveszem, és újabb 30 percig, most már sütöm, magasabb fokozaton (7-8). A húst még melegen, két villával szétszálazom, amennyire csak tudom. Esetleg, ha kevésbé sikerül, akkor egy deszkán apróra vágom. Visszateszem a zsírba, összekeverem vele, és hagyom kihűlni. A fokhagymákat kiveszem a héjából, hozzádolgozom.
A szőlőhöz a sütőt előmelegítem 200 fokra. Egy kisebb tepsibe egy evőkanálnyi zsiradékot teszek (zsír, olaj vagy vaj) és adok hozzá fél kiskanál sót, csipet borsot. A szőlőfürtöket leszemezem, a szemeket egyenesen a tepsibe teszem, és kézzel átforgatom a fűszeres zsiradékban. Beteszem a sütőbe és kb. 10-15 perc alatt megsütöm, míg a szőlők teteje meg nem barnul. A gyümölcsöt is hozzákeverem a húshoz, miután kihűlt, lefedve üvegekben mehet a hűtőbe, akár hetekre is.