Kábítószer-fogyasztás: a szünidő különösen veszélyes időszak

Győr+
2019.06.06. 06:23

Szakmai napot tartott a Győri Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) és a Győri Rendőrkapitányság szerdán a Pattantyús-iskolában. A fő téma a szenvedélybetegség volt, ami egyre inkább érinti a tanulókat, a nyári szünet alatt is.

Az eseményre nemcsak a szakembereket és a pedagógusokat, hanem a diákokat is meghívták, hiszen a szenvedélybetegségek kialakulásában ők az egyik legérintettebb korosztály.

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, a KEF elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: lassan 18 éve dolgoznak együtt a szakemberekkel, ám ez a munka soha nem érhet véget. „Egyre több szakembert sikerül bevonni a programba, ami nagyon örvendetes, hiszen a szenvedélybetegség térhódítása állandó” – fogalmazott dr. Somogyi Tivadar és hozzátette, nemcsak orvosi, hanem családi, társadalmi és iskolai problémáról van szó. „Nekünk az a feladatunk, hogy a különféle szakterületeket összefogjuk és segítsük.”

Az KEF-elnök arra is kitért, hogy az iskolában teljesen új hatások érik a gyermekeket, új ismeretségeket kötnek, így a veszélyek is új oldalakról támadhatnak. Ilyenkor már leginkább csak egymásra hallgatnak. „A probléma megoldása széles körű, ezért is örülök, hogy a pedagógusok mellett a diákok is részt vesznek a konferencián. Sokszor a tanár veszi észre, hogy tanulójának segítségre van szüksége. A család és szakemberek szerepe pedig innentől válik nélkülözhetetlenné. Kérem, mindannyian arra gondoljanak: a szenvedélybetegséggel élők ugyanolyan értékes emberek, csak küzdenek egy segítséget igénylő problémával” – zárta dr. Somogyi Tivadar.

A Győri Rendőrkapitányság részéről Nagy Miklós rendőr alezredes, kapitányságvezető-helyettes és a bűnügyi osztály vezetője mondott köszöntőt. „A kábítószer már egyre fiatalabb gyermekeknél üti fel a fejét, és sajnos minél korábban kezdi el valaki, annál nagyobb az esélye, hogy bűncselekmény elszenvedője vagy elkövetője lesz. Tudomásul kell venni, hogy az igazságszolgáltatás önmagában nem képes eredményeket elérni, ezekhez kellenek a társszervek szakemberei is. A gyermekek sorsa a mi kezünkben van! Közeledik a nyári szünet, ami fokozott veszélyforrás: kérek mindenkit, hogy hasznosan töltse el a szünidőt és lehetőleg senkivel ne találkozzunk a kapitányságon” – zárta kis humorral is fűszerezve az alezredes.

Fotó: Mekliz Fotóstúdió – Raczenböck Alíz

Havassy Anna Katalin