Időutazás és borzongás várható a Múzeumok Éjszakáján

Győr+
2019.06.11. 14:43

Történelem, művészet, kiállítások, zene, film, kreativitás és gasztronómia – mindezt kínálja a Múzeumok Éjszakája győri rendezvénysorozata június 20. és 23. között a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum szervezésében.

Az idei év az #utazásélménymúzeum jegyében zajlik – derült ki az eseményt beharangozó keddi sajtótájékoztatón. Dr. Fekete Dávid alpolgármester köszöntőjében kiemelte, mára a múzeumok legfőbb feladata lett, hogy minél szélesebb körben mutassák be azokat az értékeket, amelyeket őriznek. A győri múzeum élen jár ebben a munkában, melyet már számos díjjal ismertek el. A négynapos rendezvényből az alpolgármester két kiállítást emelt ki.

Dr. Fekete Dávid, Grászli Bernadett, Bognár Tibor (Rómer múzeum Közművelődési és Kommunikációs osztályvezető) háttérben az új kiállítás képei

Az egyik a Mint egy kaleidoszkóp címet viseli, amely a századforduló, az 1919-es év képzőművészetét és irodalmi alkotásait tárja elénk, többek között Gulácsy Lajos, Batthyány Gyula, Rippl-Rónay József és Vaszary Károly alkotásait. Unikális élmény lesz megismerni Csáth Géza eddig be nem mutatott hagyatékát, melyet az Esterházy-palotában láthat a közönség. A másik újonnan nyíló tárlat a 2016 óta előkerült, két világháború közötti moziplakátokból készült válogatást tárja az érdeklődők elé, szintén az Esterházy-palotában.

Csurák Erzsébet az Ütősmaraton szervezője

A Győri Ütősmaraton idén először csatlakozott a Múzeumok Éjszakájához – erről Csurák Erzsébet szervező beszélt. A Baross úti Csónakos-szobornál örömzenélésre hívja a sétálókat a Győri Ütőegyüttes és a ToSoDa Porjekt 21-én 15 órától, másnap 18 órától a zsinagógában öt világhírű formáció lép színpadra.

Grászli Bernadett múzeumigazgató a társintézményekkel való összefogás fontosságáról szólt a programok kapcsán. Így arról, hogy a Magyar Táncfesztivállal közös szervezésű a Honeybeast- koncert a Széchenyi téren, a Városi Levéltár épületében „időutazást” szerveznek, a Polgári Védelem kiállítóhelyén „borzongani” várják az érdeklődőket, a Lloyd-palotában a Madách-kiállítás nyílik meg a látogatók előtt, és a Káptalandombon is érdekes programokra hívják június 22-én a résztvevőket.

Az Apátúr-ház udvarában PH-érték Borudvar nyílik és tart négy napon át nyitva, ahol a borélményeket színes kulturális programokkal színesítik.

Illés Tamás a Pannonhalmi Apátsági Pincészet marketing- és kereskedelmi vezetője

A művészetek mellett a gasztronómiára is hangsúlyt fektettek a szervezők, Győrbe érkezik a tavaly már nagy sikert aratott Food Truck Show az ország legfinomabb street food ételeivel, melyhez a Nefelejcs közben lévő színpadon koncertek, előadások is kapcsolódnak.

A tavalyi nagysikerű Food Truck Show

A gyerekeknek, a családoknak szóló programokat a Fruhmann-házba és a Püspöki Udvarbíróházba szervezik.

A belépőjegy egységesen 1700 Ft. A fesztivál 13 éves kor alatt ingyenes.

Részletes program ITT.

Szerző: Földvári Gabriella
Fotó: Marcali Gábor