Rómer és Ebenhöch izgalmas levelezését rendezték kötetbe

Győr+
2019.06.12. 08:46

''Romert sokan, Floriant csak kevesen ismerik'' címmel jelent meg a Rómer Flóris bencés szerzetes és Ebenhöch Ferenc koroncói plébános levelezéseit közreadó kötet, melyet a napokban mutattak be az Esterházy-palotában.

A múzeumalapító bencés Rómer Flóris életútjával már sokan foglalkoztak, az 1959-es első Arrabona múzeumi évkönyvtől kezdve többször megemlékeztek munkásságáról, legutóbb 2015-ben és 2017-ben, két Arrabona emlékkötettel tisztelgett alapító-névadója előtt a győri múzeum. Ebenhöch Ferencet, a tudós koroncói papot Katona Csaba két tanulmánya mutatta be mostanáig.

A kiadvány címét viselő idézet egyébként magától az ifjú Rómer Flóristól származik. A kötet szerkesztője Csécs Teréz korábbi munkái során figyelt fel Ebenhöch munkásságára, aztán újabb kutatásai eredményeképpen kerültek elő a két tudós pap 1845 és 1888 között írt levelei. Habár nem teljes ez a levelezés, előkerültek egymásnak válaszoló levélpárok is.

A levelekből kiderül, a két papban közös volt a tudomány iránti érdeklődés, és hogy rokonlelkek voltak. Szó van bennük a családjukról, a bencésekről, a paptársakról, a múzeumalapító körről, a régészeti és botanikai gyűjtésekről, valamint bepillantást kaphatunk a korabeli győri életbe is.

A kiadvány illusztrálásához olyan tárgyak fotóit használták fel, melyeket a tudós papok maguk is kezükben tarthattak, de régészeti- és éremgyűjteményi képek, valamint korabeli városképek is helyet kaptak a könyvben. A névmutatóban 573 név, a földrajzi mutatóban 288 település szerepel, a levelek témáját 238 tárgyszó tárja fel.

F.G.

fotó: MekliZ Fotóstúdió