Szép izmok = egészség?

Győr+
2019.06.23. 11:44

Ha túlzásba visszük az edzést, az súlyosan károsíthatja szervezetünket – ezúttal erről beszél dr. Feng Xiao Ping, a Harmónia Akupunktúra Centrum akupunktúrás szakorvosa, miközben rávilágít a vér testünk működésében betöltött szerepére.

Napjainkban egyre több figyelmet kap a fitnesz, sokan az izmok túledzésével akarják elérni az egészséget. De vajon a szép izmokon túl elérhető a nagyfokú edzettséggel a hosszú élettartam is? – teszi fel a kérdést dr. Feng, és meg is válaszolja: nem! „Kezdjük az elejétől: a vér fogalma a kínai orvoslásban sokban hasonlít a modern tudomány szerinti definícióhoz. Tehát folyékony, piros színű anyag, melynek fő funkciói a táplálás és a nedvesítés, illetve a csí, vagyis életenergia által megvalósított élettani funkciók szállítása a szervezetben. A vér csak akkor képes ezeket a funkciókat megfelelően ellátni, ha rendezetten kering az erekben, szüntelenül” – magyarázza az akupunktúrás szakorvos. Vagyis eljut a szervekhez, az inakhoz és a csontokhoz, az izmokhoz és a bőrhöz. A vér általi táplálás elengedhetetlen feltétele a szervezet normális működésének.

A vér tápláló funkciója jól megfigyelhető a szervezet külső részein: ha a vér normálisan áramlik és bőséges, akkor az arcszín rózsás és fényes, az izmok teltek és erősek, a bőr kellően nedves és fényes, az érzékelés és a mozgás természetes és élénk. Ha a vértermelés elégtelen, vagy például erős edzés vagy betegség miatt túl sok vér fogy, esetleg a véráramlás miatt nem jut el mindenhova, akkor vagy helyi, vagy az egész szervezetet érintő vérhiány alakul ki.

A vér állandóan áramlik az erekben, mindenhova eljut és rendes élettani működés során sosem áll meg. A vér mozgásán múlik, hogy el tudja-e látni a tápláló funkcióját. „A vér yin jellegű anyag, így a nyugalom, a mozdulatlanság jellemzi, ezért szüksége van a csí mozgató hatására ahhoz, hogy áramoljon. A csí mozgató hatása több szerv működésében nyilvánul meg. Elsősorban a szív mozgatja a vért az erekben, de a tüdő szétterjesztő hatása és a máj szabad áramlást irányító működése is szerepet játszik a vér áramoltatásában. A csí megtartó hatása pedig a lép vért vezető és a máj vért raktározó funkcióiban nyilvánul meg” – fejtette ki dr. Feng és hozzátette, egy nagy intenzitású edzés során megterheljük a végtagok izmait, és ekkor a csí és a vérerek összehangolódása megszakad. Az izmok nagy mennyiségű vérellátást igényelnek, de a szervezetnek is szüksége van a megnövekedett vérből, a vér fokozott alkalmazkodására és kompenzálására folyamatosan erősíteni kell a vér gyártását.

A vérnövekedést pedig rövid távon nem érhetjük el, például egy véradás után is 1–3 hónap kell, hogy új vér termelődjön. Hiányállapot alakul ki, amiben az izmok és a belső viszonyok versenyeznek a korlátozott vérerő forrásokért. Eközben a szív túlterhelődésével pótolható a vér, ennek tünetei: gyors szívverés, a gyomor és bélrendszer ellátásának csökkenése, légszomj és hányinger. A test csökkenti a zsigeri vérellátást, hogy megfeleljen a másodlagos végtagoknak. Az izmok erősek lesznek, de a vérszegénység miatt a szervek gyengülnek. A vérelégtelenség esetén probléma adódik az emésztési és felszívódási funkciókban, az anyagcserében, az immunvédelmi funkciókban és az endokrin hormon szabályozási funkciókban. A vér hosszú távú hiánya a szervek korai öregedéséhez vezet. Az élsportolók gyakran korai életkorban betegségekkel küzdenek, különösen hajlamosak a szív-érrendszeri és agyi-érrendszeri betegségekre.

„Szervezetünknek aktivitásra és pihenésre egyaránt szüksége van. A fizikai munka és az edzés elősegíti a csí és a vér áramlását, erősíti a szervezetet. A pihenés hatására elmúlik a fáradtság, visszatér a tetterő. Ha ez a két tényező jól kiegészíti egymást, akkor a szervezet erős és ritkán betegszik meg. Ügyeljünk arra, hogy a túlzott aktivitás nehogy betegséget okozó tényezővé váljon!” – tanácsolja a szakember.

(x)