Sokszínű kavalkád és ingyenes nagykoncert – FOTÓK!

Győr+
2019.06.23. 14:28

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a Múzeumok Éjszakájának harmadik napi programjaira a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban. Az intézmény mind a 11 kiállítóhelyén várta a látogatókat, sőt a környező tereket, utcákat is megtöltötték szórakozási lehetőségekkel.

Slam poetryvel indult a június 22-i programnap, az Apátúr-ház udvarában. A PH-érték Borudvar az egész rendezvény alatt színes programokat kínált, a Slam Poetry Győr csapatának Múzeum slam előadására is vegyes közönség alakult, a fiatalok együtt nevettek az idősebb generációval.

A PH-érték Borudvar

A főépület egész éjszaka várta a múzeumbarát közönséget. Az Esterházy-palotában tárlatvezetésekkel, és egy új kiállítás megnyitójával is készültek. Amíg a látogatók egy része éppen, hogy végig nézte a Mint egy kaleidoszkóp – Utak a tudattalanba című tárlatot, addig a másik már dr. Fekete Dávid segítségével szemlélte a Megkerült hírmondók – Válogatás az elveszettnek hitt hangosfilm-plakátokból című kiállítást. Az alpolgármester kurátora is volt a tárlatnak, mint elmondta, az érdeklődők szeptember végéig tekinthetik majd meg a gyűjteményt, amelyre a koronát majd a II. Győri Filmnapok rendezvénye teszi fel.

Megkerült hírmondók – Válogatás az elveszettnek hitt hangosfilm-plakátokból című kiállítás megnyitója

Az este folyamán a gyerekek sem unatkoztak. A Fruhmann-házban igazi céhlegényekké válhattak, a Püspöki Udvarbíróházban pedig kézműves kalandjátékra várták őket az intézmény múzeumpedagógusai. A felnőttek sem maradtak ki a kreatív foglalkozásokból, utóbbi helyszínen például saját hátizsákot fűzhettek és díszíthettek a vállalkozó kedvűek.

Honeybeast koncert (Fotó: Győre Márk)

A történelem szerelmesei ezen a napon új szemszögből ismerkedhettek meg a római korral, hiszen a Várkazamata-kőtárban korhű divatbemutatót tartottak számukra. Az eső sem szegte a kedvét a Múzeumok Éjszakájára érkezőknek, és nagy örömükre az időjárás megkímélte az ingyenes Honeybeast koncertet, amelyet a XV. Magyar Táncfesztivál és a Rómer Múzeum közös szervezésben hozott el a győri közönségnek.

A színes programkavalkádot szombaton is kiegészítette a Food Truck show jóízű konvoja, a zenekedvelők pedig akár a Porsche Győr színpada előtt is elfogyaszthatták vacsorájukat.

A Food Truck Show vasárnap estig várja az ínyenceket (Fotó: Tölgyesi Norbert)

Idén is volt Theremin Club a Magyar Ispita pincéjében, rendhagyó zenei csemegével pedig a Rómer Házban is találkozhattunk, este fél kilenctől DJ Bootsie kÍsérte élő szettjével a Final Cut című magyar játékfilm vetítését.

Ütős Maraton a Zsinagógában

Idén rendhagyó módon a Múzeumok Éjszakájával egy időben tartották az Ütős Maratont a Zsinagógában, ahol fellépett többek között as Cadences Ütőegyüttes. a Tos So Da Project, egy orosz-osztrák ütős duo, a Győri Ütőegyüttes valamint Horváth Kornél és a New Juice trió is.

A Múzeumok Éjszakája vasárnap is tart még, a belépőjegyet váltókra ma is várnak a kiállítások, a Food Truck Show, valamint a PH-Érték Borudvar is teljes erőbedobással üzemel.

Bajzát Zsuzsi

fotó: Marcali Gábor