Mire figyeljünk családi ház vásárlásánál?

Győr+
2019.06.26. 19:25

Íme néhány jó tanács a Pannon-Víztől, fogadja meg, ha esetleg ingatlanvásárlás előtt állna.

Vízmérőakna

A vízmérőakna építménye, a falazat, a födém a fedőlappal együtt a ház (ingatlan) tulajdonosáé, míg az aknában lévő leplombált vízmérő a vízmű tulajdona.

Az aknára kerítést ráépíteni, törmeléket rárakodni nem szabad. Ne legyen az aknában télre elvermelt zöldség, ne tároljunk benne semmit. Ha a vízakna kocsibejáróban van, akkor teherbíró legyen, nehogy a gépkocsink alatt beszakadjon. Ilyenkor egy könnyű fémlemez fedőlap balesetveszélyes.

Nézzük meg a vízmérőaknában a plombákat! A vízmérő mindkét csatlakozó pontjánál (hollanderénél) kék színű plombának kell lenni. Az utca felőli plombán azonosító szám van, a belső oldali plombán nincs szám. Ha a plomba piros, rosszat jelent, ezt olyan fogyasztók kapják, akiknek vízdíjtartozás miatt korlátozták a vízfogyasztását.

A vízmérőaknában ne legyen víz. Ha az aknába valamelyik oldalról víz szivárog be, akkor csőtörésre gyanakodhatunk. A vízmű a vízmérőtől az utca felé húzódó vezetéken ingyenesen javítja a csőtörést, beleértve a vízmérőt is. Ha az ingatlan felől szivárog a víz, akkor zárjuk el azonnal az aknában a főcsapot, keressük meg a hibát és javíttassuk ki egy vízvezeték-szerelővel. Ehhez ki kell ásni a bekötő vezetéket. Leggyakrabban ott hibásodik meg a cső, ahol kanyarodik (iránytörés van benne).

Ha a vízmérő a háztulajdonosnak (fogyasztónak) felróható okból hibásodik meg – rálépnek, aknafedelet ejtenek rá vagy elfagy – akkor ezt a szolgáltatási szerződés szerint a vízmű a fogyasztóval kifizetteti. A vízmérő egyéb hibája esetén a vízmű ingyenesen kicseréli a mérőt.

Az aknában elzáró szerelvénynek (főelzárónak) kell lenni, vagy a vízmérő előtt, vagy utána. Ezzel elzárhatjuk a házba bemenő vízcsövet. Legtöbbször golyóscsap van beszerelve, aminek kék színű fogantyúja van. Ha a fogantyú a csővezetékkel egy irányban áll, akkor a csap nyitva van, ha merőleges, akkor zárva. A fogantyúnak kézzel könnyen mozgathatónak kell lenni.

Ha nem golyóscsapot, hanem elzáró szelepet találunk az aknában (ami általában kis kerékkel tekerhető) az ma már nem számít korszerűnek, számíthatunk a meghibásodásra. Ha az aknában lévő főelzáró elzárása után a házban bármelyik vízcsapból egy percnél hosszabb ideig folyik a víz, akkor rossz a főelzáró.

Üdülőknél (vagy olyan háznál, amit télen nem használunk) a vízaknában víztelenítési lehetőségnek kell lennie. Víztelenítő csonkot, vagy háromállású (nyitás-zárás-víztelenítés) szelepet keressünk, amin a ház összes vízcsövéből kiengedhetjük a vizet. Ez télen nagyon fontos.

Kerticsap-locsolócsap

Általában a vízaknában találjuk a locsolóvezeték leágazását. A leágazó csövön, az akna alján elzárót és víztelenítő csonkot is kell látnunk (vagy háromállású szelepet). Előny, ha van locsolómérő. Ilyenkor a locsolómérőn mért víz mennyiségéért szennyvízdíjat nem kell fizetnünk.

Belső vízvezetékek

Az ólomvezetékeket minél gyorsabban cseréltessük ki. A hagyományos acél, illetve horganyzott csőanyagok és a faggyús kenderkóccal készített csőkötések felett már eljárt az idő, ezeket korszerű anyagra kell cserélni. Ilyennek számítanak a rézcsövek, a műanyag csövek és a többrétegű csövek. A többrétegű csőanyagok magja egy fémcső (alumínium vagy rézötvözet), amelyet kívül-belül PE (polietilén) bevonattal látnak el. Ezzel korrózióállóvá és flexibilisebbé, valamint könnyebben szerelhetővé tették a fémcsövet.

Díjtartozás

Gyakran találkozunk olyan esettel, hogy bár az adásvételi szerződésben szerepel, hogy az ingatlan per-, teher- és igénymentes, a korábbi felhasználó tartozása miatt mégis jogszerűen korlátozza az adott ingatlanban a vízfogyasztást a szolgáltató.

Emiatt nagyon fontos, hogy az ingatlan tulajdonosa és a leendő vevő még az adásvételi szerződés megkötése előtt együtt jöjjön be ügyfélszolgálatunkra a tartozásról érdeklődni.

Szöveg és fotó: Pannon-Víz Zrt.