Az élelmiszerek megfelelő tárolása

Győr+
2019.06.28. 07:47

A romlandó élelmiszerekkel megfelelő módon kell báni: a húsokat, zöldségeket és egyéb élelmiszereket mindig külön szállítsuk és tároljuk. Lehetőség szerint melegebb időben hűtőtáskában vigyük haza a romlandó élelmiszereket a szupermarketből, és ha hazaértünk, azonnal tegyük hűtőbe!

Hideg italok

Praktikus, ha van külön egy italos hűtőnk. Ezt gyakran nyitogatjuk, ezért ha együtt tartjuk az ételeket és italokat, akkor az nem tesz jót az élelmiszernek: a sok ajtónyitás miatt a hűtő nehezebben látja el hűtési feladatát, a bepácolt hús akár meg is romolhat!

Tojásos ételek

A tojásos ételekkel nagyon csínján kell bánni: a házi majonézhez nyers tojást, a salátákhoz főtt tojást használunk. Gyorsan megromlik, ezért érdemes még a készítés napján elfogyasztani! Figyeljünk arra, hogy tálalásig a hűtőszekrényben legyenek!

Előre főzni

Melegebb időben nem szabad 2-3 nappal előtte elkészíteni az ételeket. Minél tovább tárolunk készételt a hűtőben, annál nagyobb az esélye annak, hogy elszaporodnak az ételben a baktériumok. Inkább tegyük későbbre a grillezés időpontját, vagy keljünk fel korábban, hogy legyen időnk előkészülni. Az is jó, ha a salátát a barátokkal együtt készítjük el, így legalább valóban frissen és ropogósan kerül az asztalra!

Maradékok

Mivel nagy hőségben minden gyorsan romlik, a maradékot inkább dobjuk ki grillezés után: szabaduljunk meg a hústól, amely órákig állt a tálcán a tűző napon, és dobjuk ki a majonézes ételeket is!

Fotó: Shutterstock

Szabó Csilla