Egy győr-ménfőcsanaki kistermelő szenzációs sikert ért el a Scovie Awardsra világversenyen.
A Scovie Awards az egyik legrangosabb nemzetközi verseny, ahol Hot Sauce All-Natural-XXX Hot kategóriában az 1. helyezést a Hottie Chili Red Hot szósz hozta el.
A Hottie Chili termékeket Tóth Attila kistermelő készíti Győr-Ménfőcsanakon. Az egész 2012-ben kezdődött, amikor 3 tővel indult el a chili termesztés.
A következő évben már 30 tő chili paprikát nevelt. A folyamatos fejlődésnek köszönhetően jelenleg több mint 10 féle szósz található a Hottie Chili kínálatában, a gyengébbektől egészen a világrekorder Carolina Reaperből készültekig. A szószok mellett krémek, őrlemények, pelyhek és savanyúságok is készülnek.
A Scovie Awardsra történő nevezés 2020 nyarán történt meg, a mintadarabokat 2020 augusztusában küldték el Albuquerque-be, az Amerikai Egyesült Államok Új-Mexikó államának legnagyobb és legnépesebb városába.
A bírálók rangos élelmiszer-ipari szakemberek, akik a következő szempontok alapján értékelték a beérkezett mintadarabokat:
– megjelenés,
– aroma,
– textúra,
– fűszerkeverék,
– eredetiség,
– ízvilág,
– összbenyomás.
A bírálók az adott szempontok alapján a Hottie Chili Red Hot szószt tartották a 2021-es év legjobbjának a saját kategóriájában, mely jelentős eredménynek számít.
A versenyen a legismertebb chili termesztők indulnak. Többek között Ed Currie is nevezett már erre a megmérettetésre, akinek a nevéhez fűződik a jelenleg is a világ legerősebb chili paprikájának, azaz a Carolina Reapernek a kinemesítése.