Empátiával a hibák elfogadásáért

Győr+
2019.06.28. 18:06

A Múzeumok Éjszakájának első napján nyílt meg, és egészen június 30-ig várja a látogatókat az Empátia és Forma című kiállítás a Magyar Ispitában. A tárlat a művészet és design útján hívja fel a figyelmet fontos társadalmi témákra, úgy mint a szociális különbségek, fenntarthatóság, humánus felelősségvállalás, környezetvédelem, autizmus és Down-szindróma.

A kiállítás kurátora, Széll Réka úgy fogalmazott, fontos tudnunk, hogy az életünk nem feltétlenül tökéletes, vannak hibái, és ezeket a hibákat empátiával kell elfogadni. Ezt szerették volna művészettel, képzőművészettel és dizájnnal bemutatni a tárlaton.

A kiállításon az Autistic Art Alapítvány autista gondozottjainak képeit, hernyóselyem sáljait, ruhaneműit láthatjuk, valamint többek között a Kele clothing ruháit, amelyre szintén egy autista fiatal emblémája került. A győri Farkas-Pap Éva Misija szobrai is feltűnnek a tárlaton, amelyek érdekessége, hogy megváltozott munkaképességűek készítették el őket. Andorka Gergő hulladékból létrehozott installációja a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozza, Bernáth András képei pedig a levegőt szimbolizálják. A tűz és a víz is megjelenik a tárlaton autista szimbólumokon keresztül, utóbbi igazán érdekes formában, hiszen a Duna–Ipoly Nemzeti Park hulladékfáiból láthatunk játékokat.

A Széll Réka által jegyzett Plastr Accessory is új termékkel készült a kiállításra. Többhétnyi előkészület és tervezés után mutatta be fonott táskáját, amelyet a Mit Tehetnék Érted? Autista Otthon Alapítvány által működtetett mindszentpusztai autista-lakóotthon szövőmestereivel, gondozottjaival hoztak létre közösen. Réka úgy fogalmazott: „A táskát nagypapám szőlőszedő puttonya ihlette, az anyag színeit pedig a marcali dombról belátható Balaton színei.”

A tárlat alkotásai megvásárolhatók, amelyekből autista otthonokat, és egyéb jótékony célokat támogatnak a készítők.

Fotó: Marcali Gábor