A sportolók is véradásra hívnak

Győr+
2019.06.29. 08:00

A Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete mindent megtesz azért, hogy új embereket toborozzon a nyárra, akik önzetlen cselekedetükkel megmentenének három életet. A sportolók is melléjük álltak, azt remélve, hogy hívószavukra még többen elmennek vért adni.

A nyár sokaknak az utazásokról és a kikapcsolódásról szól – sajnos a véradók is „szabadságra” mennek, pedig ebben az időszakban még nagyobb szükség volna rájuk. Országosan közel 30 százalékos visszaesést eredményez, hogy ebben az időszakban kevesebben nyújtják karjukat, számszerűsítette Kun Szilvia, a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetének vezetője. Hozzátette, megyénk jó úton jár, a kampányoknak köszönhetően itt kevésbé drasztikusak a számadatok, de a vérkészlet biztonságos szinten tartása így is kiemelt feladatot jelent, hiszen napról napra változik a rendelkezésre álló vérmennyiség.

Legfontosabb célkitűzésük, hogy új véradókat toborozzanak erre az ínséges időszakra, amikor sok visszatérő önkéntesre nem számíthatnak. Ennek érdekében már harmadik éve rendeznek rádiós kampányt a Győr+ Média Zrt. közreműködésével a nyári szezonra. Az idei Véradó Vakáció néven futó akció, amelyet a Cutler Fitness is támogat, július 1-jén rajtol, és egészen augusztus végéig tart. Különlegességét az adja, hogy ezúttal sportegyesületek is csatlakoztak a kampányhoz, a már említett Cutler Győr SE mellett a Győri Koko Gym MMA, a Győr Sharks, Győri Atlétikai Club, a Győri Társasjáték Egyesület, az ETO-SZESE, a Győr-Moson-Sopron Megyei Vadásztársaságok nevében a Rábapatonai Vadásztársaság, a Dallos Pilates és a Győri Úszó SE is kiáll a jó ügyért. A sportolók nemcsak abban segítenek, hogy egy új réteget megcélozva népszerűsítsék a véradást, ők maguk is a karjukat nyújtják. Kun Szilvia kifejtette, az akció sikeréhez hozzájárul, hogy minden héten más egyesület kampányol: péntekenként 10-15 sportolójuk vonul be a véradóállomásra, így ők is életet mentenek, nem beszélve azokról a sportkedvelőkről, családtagokról, akik hívószavukat meghallva követik ezt a nemes cselekedetet.

A vöröskeresztesek nem érik be egyetlen kampánnyal, a tavalyi évhez hasonlóan például az idei VOLT Fesztiválon is véradókamionnal vannak jelen, ahol szintén egy teljesen más célcsoporthoz juthatnak el könnyedén. Tavaly 555 véradóval zártak a negyedik nap végén, és bizonyára idén is sokan sorban állnak majd a kamionnál, hogy akár visszatérőként, akár első véradóként nyújtsák karjukat. Ami pozitív, hogy az utóbbiak aránya eléri a 30 százalékot. Kun Szilvia elárulta, nagy reményeket fűznek a Véradó Vakációhoz, hiszen az eddigi rádiós kampányok és a Cutler Fitness előző akciója is szép számokat produkáltak. A Cutler egy szintén kritikusnak nevezhető időszakban, idén februárban szervezett véradókampányt, amit az influenza nehezített, mégis rengeteg embert mozgósítottak: egy nap alatt 75-en adtak vért, közülük húszan életükben először. Az igazgatónő bízik abban, hogy a siker ezúttal sem marad el.

A biztonságos vérkészlet nyáron is nélkülözhetetlen. A vezető úgy fogalmazott, ahhoz, hogy ezt biztosítani tudják, nekünk kell önzetlenül cselekednünk. Ha vért adunk, három életet menthetünk meg – Kun Szilvia szerint ez a legnemesebb, amit tehetünk. Az igazgatónő hangsúlyozta, bárkinek baja eshet, akár nekünk is, gondoskodjunk arról, hogy legyen elegendő vér, amikor szükség van rá. Aki szeretné karját nyújtani a Véradó Vakáció keretein belül, az naponta 7–15.30 óra között teheti ezt meg a győri vérellátó központban. A véradókat piros színű karkötővel jutalmazzák, hogy mindenki lássa, ő már életet mentett.

Szerző: Bodrogi Sára
Fotó: Győr+ Archívum