Fesztiválra hangolódva

Győr+
2019.07.01. 10:18

A Győri Művészeti és Fesztiválközpontnál nincs uborkaszezon, kultúra az életük.

„Mi úgy működünk, mint egy mesebeli hét törpe csapat” – mutat végig az irodában Tóthné dr. Kardos Krisztina, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója, amikor látogatóba érkezünk a rendezvényfelelősökhöz, akik reggel a számítógép előtt kezdik a napot, majd helyszínt járnak be, filmet forgatnak, sötétedés után sajtótájékoztatót tartanak és persze hétvégén sem pihennek, hiszen akkor érik be munkájuk gyümölcse.

Az egyik szervező kolléga kitalálja, felépíti egy-egy rendezvény koncepcióját és kezdetét veszi a csapatjáték, a másik kolléga letárgyalja, a harmadik leszerződi, a negyedik a kiadványt szerkeszti, az ötödik a helyszínen várja a fellépőket és sorolhatnánk, amiért így mutatta be héttagú csapatát Tóthné dr. Kardos Krisztina. Ők azok, akik a Dunakapu téri termelői piacoktól kezdve a Győri Tavaszi Fesztivál programjain keresztül a nyári fesztiválok jelentős részét egészen az adventi rendezvényig megszervezik és elhozzák a győrieknek, na meg persze a városunkba látogatóknak. Ők azok heten, akiket láthattunk a múlt hétvégi Szent László Napokon is egyik helyszínről a másikra rohanni, miközben mi haraptunk még egyet a lángosba és megnéztük, hogyan győzi le a lovagkirály az ellenséget.

A július 12–14-i hétvégén kezdődik az egyik legújabb szívügyük, a 31! – 3 folyó, 1 sziget, összművészet elnevezésű happening, ahol négy helyszínen, hét művészeti ágban menedzselik a programokat. Bármit is szerveznek, szükség van az állandó jelenlétükre, hiszen soha nem lehet tudni, mikor tolat az egyik fellépő sofőrje egy tűzcsapra, amiből aztán ömleni kezd a víz, vagy mikor lép rá valaki egy kábelre, hogy aztán a színpadon elmenjen az áram, de történt már olyan is, hogy azonnal kellett a mentőt hívni, mert valaki összeesett a Széchenyi tér közepén.

A rendezvények után aztán összeülnek és kiértékelik a tapasztalatokat, mert ez a terület is folyamatos megújulást igényel. „Elsődleges feladatunk fesztiválok, művészeti bemutatók, kiállítások és egyéb kulturális programok szervezése. Legfontosabbnak a minőségi szórakoztatást tartjuk, úgy, hogy a hagyományok megtartása mellett mindig mutassunk valami újat. Szeretnénk a már jól ismert és minden évben várt fesztiválok és rendezvények mellett változatos programokat kínálni azoknak is, akik évről évre kilátogatnak a rendezvényeinkre és annak is nagyon örülünk, ha újabb és újabb célközönséget tudunk megszólítani” – mutat rá Krisztina a küldetésükre.

Tavaly a 31! happeninggel debütáltak, idén pedig színházat és zenét is visznek a Radó-szigetre. „Úgy gondoltuk, hogy a nyári évadszünetben is szívesen látna színi előadásokat a közönség. Az ideit kísérleti évnek szántuk, de a jegyek fogyásából már most látszik, hogy jövőre is érdemes lesz folytatnunk. A vasárnapi zenepaviloni koncertek hagyományát is újra felelevenítjük, júliusban az Á La Quartet, augusztusban pedig az Arrabona Fúvós Quintet ad koncertet a zenepavilonban” – sorolta az újdonságokat a Fesztiválközpont igazgatója, aki nagyon büszke az összetartó csapatára, melynek legrutinosabb tagja, Koczor Ágnes igazgatóhelyettes csaknem húsz éve dolgozik az intézményben, a legújabb munkatárs pedig még csak néhány hete tag hivatalosan. Óhidi-Légmán Erik már korábban is belekóstolt a rendezvények világába, 2011 óta önkénteskedik a Barokk Esküvőn.

Július végén a jótékonysági Győri Rotary Fröccsnapokat szervezik, ezt követően a Barokk Esküvőt, majd a Győri Bornapok, Bor-, Borlovag- és Gasztronómiai Fesztiválon sorakoznak fel az ország vezető borászai, természetesen számos kulturális program mellett, végül szeptemberben a Győri Nép- és Világzenei Fesztivállal zárják a nyári rendezvényszezont. Ebben az évben ismét a Zichy-palota ad otthont a 23. Országos Baba és Mackó Kiállításnak szeptember 28-tól október 11-ig, majd november 29. és december 23. között az Advent Győrben rendezvény lesz az egész évet végigkövető fesztiválok záróakkordja, hogy csak a legnagyobb eseményeket említsük.

A győri rendezvényszervezésben nincs uborkaszezon és mindannyian egyetértenek abban, hogy ezt a hivatást nagyon kell szeretni, másként ez nem működne. A megértő, szeretetteljes családi támogatás nélkül ez a munka nem végezhető. Ám abban is egyetértenek, hogy ezután minden munka unalmas lenne. Állandó az inspiráció, a tettvágy és a tanulás, az pedig semmihez sem fogható, amikor beérik a hónapokon át tartó csapatmunka gyümölcse, és a rendezvények alkalmával a közönség jól érzi magát, kulturális élményekkel feltöltődve várja a jövő évi programjaikat.

Szerző: Zoljánszky Alexandra

Fotó: O. Jakócs Péter