Közös döntés

Deák Ferenc nevét viseli a sétány

Fotó: O. Jakócs Péter
Papp Zsolt
2020.12.07. 09:47

A Széchenyi István Egyetem jogi karának helyet adó Áldozat utcai épület mögötti sétány kapta a tanulmányait egykor Győrben folytató Deák Ferenc nevét.

Az egyetem kezdeményezésére döntött róla a győri közgyűlés, így az Aranypart II. mellett, a Zólyom utca és a Mosoni-Duna között húzódó töltés elbontott helyén megépült gyalogos és kerékpáros sétány a haza bölcse nevét viseli.

„A város büszke lehet Deák győri kötődésére. Hogy a jogakadémia hallgatója volt, egyben a győri jogászképzés színvonalát és hagyományait mutatja.” – mondta Dr. Dézsi Csaba András polgármester.

Dr. Lévayné dr. Fazekas Judit dékánasszony kiemelte, a jogi kar idén ünnepli megalakulásának 25 éves jubileumát, amelynek missziója a deáki értékek továbbvitele. Az évforduló méltó ünneplése a sétány elnevezése.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő üdvözölte, hogy újra van olyan közterület Győrben, ami Deák Ferenc nevét viseli. Hozzátette, a környék óriási fejlődésen ment keresztül, és egy újabb nyertes pályázat révén 30 millió forintból az Aranypart is tovább fejlődhet a közeljövőben.

Nem csak a környék, de az egyetem is folyamatosan gyarapodik, az E épület energetikai korszerűsítése nem rég zárult le, s a sor éppen a jogi karral folytatódhat.” – fűzte hozzá Kara Ákos országgyűlési képviselő.

A vízparti sétához és kerékpározáshoz lehetőséget nyújtó, a Mosoni-Dunát, az egyetemet és Révfalu városrészt összekötő sétány elnevezésének alkalmából Kiss Gábor a zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója idézte fel a haza bölcse győri kötődését, amelyből kiderült, a jogakadémia mellett családi szálak is városunkhoz fűzték. Nagyapja, Sibrik Antal Győr vármegye alispánja volt, de a rokonsághoz tartozott a győri kórház névadója, dr. Petz Aladár is.