Nemes ügyek a Magyar Ispitában

Győr+
2019.07.08. 20:55

A filozofikus háttértartalmak és az anyagok szerkezete összekapcsolja három különböző világ alkotóinak műveit – így fogalmazott Grászli Bernadett művészettörténész, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója az 51. Győri Művésztelep programjaként megvalósuló Nemes ügyek című kiállítás megnyitóján.

Eddig példátlan módon két kiállítás is nyílik az 51. Győri Művésztelep anyagából, jelentette be Grászli Bernadett. Hétfőn este a Parallel Művészeti Alapítvánnyal együttműködve, a Budapesti Olasz Kultúrintézet és a Japán Alapítvány támogatásával a Rómer Múzeum koncepciójába illeszkedően a ,,geometrikus, minimalista és konkrét irányzatok” néhány friss alkotását és izgalmas művészét mutatták be. A japán Atsuo Hukuda ezüst és arany papír művei, az olasz Linda Carrara márvány mintázatú festett alkotásai, valamint a magyar Körösi Viktória ,,formázott vásznai” Pintér Gábor kurátor, a Parallel alapítvány művészeti vezetője szerint ,,minimalista és kifinomult munkáikkal a tradicionális technikák kortárs interpretációs lehetőségeit kutatják.”

A Magyar Ispita reneszánsz épületében kiállítók közül Atsuo Hukuda a legidősebb. A 61 éves szobrászművész a hagyományos japán festészeti stílust követi. Linda Carrara a figuralitást már maga mögött hagyta, ám az absztrakció világában még nem foglalta el, talán ki sem jelölte a maga helyét. Körösi Viktoriáról azt írja a katalógus: “Már a keretek meghatározása és a szabályok kitalálása is izgalmas, felemelő részei az alkotói folyamatnak, ami végül olyan egyszerű, letisztult műveket eredményez, melyek a nézőkre bízzák a megfejtését.”

Szerdán este a három alkotó sajátos tárlatvezetést tart a Magyar Ispitában, ahová minden érdeklődőt várnak. Az 51. Győri Művésztelep anyagából pedig Közös terek címmel az alkotótelep végén tartanak kiállítást az Eszterházy palotában.

Hajba Ferenc

Fotó: Marcali Gábor