Készülnek a szeretetszolgálatok

vöröskereszt étel adomány mg_009
J. Kovács Andrea
2020.12.12. 12:11

A karácsonyi készülődés nem mindenkinek jelent gondtalan örömöt. Ahhoz, hogy a nehéz körülmények között élő embereknek is szép legyen az ünnep, sokak munkájára, csendes jóságára, önzetlen szolidaritására van szükség.

A karácsonyi készülődés nem mindenkinek jelent gondtalan örömöt. Ahhoz, hogy a nehéz körülmények között élő embereknek is szép legyen az ünnep, sokak munkájára, csendes jóságára, önzetlen szolidaritására van szükség.

Vöröskereszt – Szemléletváltás az adományozásban

Hogyan készülnek az ünnepekre? – kérdezem Kun Szilviát, a Vöröskereszt megyei igazgatóját.

A csomagosztás egy kicsit eltérő módon történik majd, mint az előző években. Alapszervezeteink közreműködésével azonban idén is több száz családhoz fogunk eljutni, mint ezt megelőzően. Az alapszervezetek önkéntesei nagy szerepet vállalnak a gyűjtésekben, a csomagolásban. Túl vagyunk az élelmiszerbankkal közös akción, közel egy tonna élelmiszert sikerült Győrben begyűjteni. Idén is elindult és működik a Mikulásgyár, a postán még feladhatják a segíteni szándékozók ezen keresztül a csomagjukat, melyeket a Magyar Posta szállít ki központi telephelyeinkre. Az egyik győri bevásárlóközpontban is gyűjtöttünk tartós élelmiszert a múlt héten, egy másikban pedig az ifjúsági szervezetünk önkéntesei teszik ugyanezt a napokban. A látókörünkben lévő rászorulókkal a kapcsolatunk egész évben folyamatos, az élelmiszerbank jóvoltából átlagosan napi szinten 25 családnak osztunk élelmet. A veszélyhelyzet miatt ennek kiszállításában nagy segítségünkre vannak a győri kerékpárosok.

Tavaly karácsonyra négyszáz csomagot állítottunk össze Győrben, melyeket megpróbáltunk az igényeknek megfelelően személyre szabni. Előzetesen felmértük, kinek mire van szüksége, s ezek alapján készítettük el szeretetcsomagunkat a gyűjtött adományokból. Idén érkeznek még előre csomagolt élelmiszeradományok is egy cégcsoporttól, melyeket szintén hozzáteszünk az általunk gyűjtött termékekhez. Akadnak a Covid-helyzet kapcsán extra igények is. Több szülő keresett meg bennünket, hogy szeretnének számítástechnikai eszközt karácsonyra, amivel a gyermekük a digitális oktatásba bekapcsolódhat. Természetesen ilyenkor is igyekszünk helytállni. Idén az egyedülálló, hatvan év feletti, nehéz körülmények között élő nyugdíjasokat, a gyermeket egyedül nevelő szülőket és a fogyatékossággal, tartós betegséggel élőket céloztuk meg.

Egyébként egy jóirányú szemléletváltás következett be az elmúlt évek alatt. Az emberek rájöttek: az adományozó nem az, aki a kilyukadt nadrágját vagy a hiányos társasjátékot hozza el hozzánk. Örvendetes számomra, hogy több az olyan egyéni adakozó, aki terméket vásárol és felkéri szervezetünket, hogy juttassuk el a rászorulókhoz. Vannak olyan felajánlók is, akik az adományok szállításában vállalnak szerepet, vagy épp arra várnak, jelezzük nekik, hogy hol kapcsolódhatnak be a segítségnyújtásba.

Máltai Szeretetszolgálat – Adománykártyákkal is öröm adni

Panker Mihály, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat regionális ügyvezetője arról tájékoztat,hogyan változtatták meg ez évi akciójukat a járvány miatt.

A védőintézkedésekre koncentrálva szerveztük át a csaknem negyedszázados múltra visszatekintő karácsonyi gyűjtésünket idén. Az „Adni öröm!” akciót december 16. és 21. között Győrben négy áruházban rendezzük meg. Ebben az évben adománykártyák vásárlására kérjük az üzletekbe betérő embereket.

Az 1997 óta megrendezett „Adni öröm!” karácsonyi gyűjtést a személyes találkozásokra alapozta szeretetszolgálatunk, melynek önkéntesei az üzletekbe érkező vásárlókat azzal szólították meg: lehetőség szerint vásároljanak tartós élelmiszert a rászoruló embereknek is. Aki eleget tett a kérésnek, a pénztárak után felállított Máltai-asztaloknál adhatta át adományát, jellemző módon lisztet, cukrot, konzervet, édességet. 2020-ban a járványhelyzetre tekintettel személyes találkozások nélkül szerveztük meg karácsonyi gyűjtésünket. Most az üzletekben az önkénteseket megszemélyesítő, életnagyságú kartonfigurák emlékeztetik a vásárlókat az akcióra, ők pedig liszt, cukor és olaj helyett az ezeket a termékeket vagy komplett élelmiszercsomagot szimbolizáló adománykártyákat vásárolhatnak. Az élelmiszereket helyettesítő adománykártyák hét különböző címletben lesznek megtalálhatók az áruházakban, a legolcsóbb 99 forintba kerül, a legdrágább ára 4500 forint. A kártyákat az „Adni öröm!” feliratú tábláról vehetik el a vásárlók, illetve a tartós élelmiszerek polcainál is megtalálhatók lesznek. Miután a vásárlók a járvány miatt nem találkoznak személyesen az adományokat kérő önkéntesekkel, az üzletek hangszóróiban félóránként hallható lesz a Szeretetszolgálat felhívása, melyben Csuja Imre Jászai Mari-díjas színész kéri a nemes ügy támogatását.

A hat nap alatt megvásárolt adománykártyák ellenértékéből csomagokat állítunk össze, amelyeket önkénteseink osztanak ki a rászorulóknak, akik elsősorban a Szeretetszolgálat adatbázisában szereplő idősek, családok közül kerülnek ki és leginkább rászorulnak a karácsonyi segítségre. Győrben terveink szerint december 18-án, 21-én és 22-én adjuk át a csomagokat. Részben az Amadé utcai központban, részben lakóhelyre történő kiszállítással juttatjuk el az adományokat. Mindenkit értesítünk, mikor és milyen módon veheti át az ajándékcsomagot, természetesen maximálisan ügyelve a szabályok betartására és munkatársaink, valamint a támogatottak egészségének védelmére.

Katolikus Karitász – A szemérmes szegényeket keresik

Az idei koronavírus-járvány a Győri Egyházmegyei Karitász lehetőségeit is beszűkítette, emiatt a hagyományos adventi tartósélelmiszer-osztásunk elmarad – mondja Lőrincz Attila igazgató. Helyette meglévő készleteinkből december folyamán Győrben a Szociális és Családsegítő szolgálaton, valamint a KISOSZ önkéntes kerékpárosain keresztül segítjük a rászorulókat. Arra törekszünk, hogy személyes kapcsolatok által felkutassuk a ,,szemérmes szegényeket”, vagyis azokat, akik nem mernek hangosan segítséget kérni.

Örömmel fogadjuk a felajánlásokat, nemrég egy cég keresett meg bennünket, ahol a dolgozók gyűjtöttek nagyobb mennyiségű ruhát, tartós élelmiszert és tisztítószereket.

A hideg idő beálltával hat rászorulónak segítettünk fatüzelésű, hordozható kályhával, illetve CO-mérővel és füstjelzővel.

A határon túl élőkre is gondoltunk, így már zajlik egyházmegyénkben is az országos Angyalbatyu-kezdeményezés, melynek során kárpátaljai gyerekek karácsonyát szeretnénk szebbé tenni egy-egy cipősdoboznyi ajándékkal.