Nem kell egyévesen végigaludni az éjszakát

Győr+
2019.07.11. 16:53

Azok a babák, akiknek alvás közbeni felsírására szülei az első három hónapban azonnal reagáltak, később jobb alvók lettek – idézte a 2018 elején indult Magyar Születési Kohorszvizsgálat első részeredményeit Koczka Kriszta integrált szülő-csecsemő konzulens. Szerinte ma a kisgyermekes családokban az alvás kényes téma és nagyon komplexen kell kezelni.

Az integrált szülő-csecsemő konzulens szakma nyugaton már működik, de Magyarországon még egészen új dolog. Az ilyen végzettségű szakemberek a csecsemőkori önszabályozási problémákkal (alvás, evés, indulatkezelés, szobatisztaság) foglalkoznak. Koczka Kriszta azt mondja, mindig a családdal együtt dolgozik, egy csecsemőt, kisgyermeket ugyanis nem lehet a szülője nélkül megérteni, segíteni.

Egy csecsemőnek élete múlik a szülővel való kapcsolaton, a babák minden idegszálukkal szüleikre figyelnek, ezért azt is érzik, ha ők valamiért bizonytalanok, problémákkal küzdenek. Az anyaság amúgy is egy különleges időszak, amit a mai rohanó világ inkább még meg is nehezít. A munkában a nők hozzászoktak, hogy hatékonyak, mindenre azonnal találnak megoldást. A gyereknevelés nem ilyen, el kell fogadni, hogy ezt nem tudjuk tökéletesen csinálni, idő kell, hogy összeszokjunk a kisbabával – figyelmeztet Koczka Kriszta. Hozzátette, nagy a kontraszt a kontrollált, kezemben tartott világ és a babával közösen kialakított világ között, éppen ezért a szülők hamarabb kétségbe is esnek, ha valamit nem tudnak azonnal vagy a maguktól elvárt szinten megoldani.

Előfordul, hogy a gyerekek sírnak, nem cél, hogy ne sírjanak, hiszen annak jelzése van. A csecsemőnek „joga van” napi bizonyos időt (általunk megértett) indok nélkül sírni. Ettől anya még jó anya. Ha nem alusszák át azonnal az éjszakát, éjjelente többször ébrednek, az is normális – mutatott rá a szakember.

Az agynak természetes alvási ciklusa van, az, hogy önmagunktól vissza tudunk aludni, ha az alvásciklusok között megébredünk, már egy érés következménye. Az elalváshoz, visszaalváshoz nagy szükség van a szülői segítségre is, ilyen értelemben az alvás egy tanulási folyamat is.

Ha azonnal reagálunk egy újszülött jelzésére, nem kényeztetjük el. Az első időben joga van a „teljes kiszolgáláshoz”, mert szüksége van a segítségünkre a megnyugváshoz is. Ha felébred, a visszaalvásban kell közreműködni, de persze a gyermek temperamentumtól is függ, hogy mennyire.

A baba a sírással fejezi ki, hogy szüksége van a szülőre, ha a vigasztalást, választ elutasítjuk, úgy érezheti, hogy nincs értelme segítséget kérni, és nem az önállóan alvást tanulja meg. Ezt a 2018. január 1-jén indult Magyar Születési Kohorszvizsgálat első eredményei is megerősítik: hosszabb távon sokkal jobb alvók lettek azok a babák, akiket három hónapos koruk előtt felvettek, amikor felsírtak. Ez ellentmond annak a nézetnek, hogy a felvétellel csak megerősítjük ezt a viselkedést, és ettől a baba többször fog felébredni éjszaka – osztotta meg Koczka Kriszta.

Fontos viszont, hogy a reagálási időt a gyermek fejlődésével újra és újra felülbírálhatjuk, egy félévesnél például már, ha nem sietünk annyira, lehet, hogy tudja mozgósítani addig megtanult önmegnyugtató technikáit – hangsúlyozta a szakember.

Az agy érése egyébként nagy egyedi különbségeket mutat, hat hónapos korig a csecsemők harmada alussza át az éjszakát, de később is kellhet segítség a visszaalvásban. Nem kell egy gyereknek egyévesen átaludnia az éjszakát – magyarázta Koczka Kriszta. Ugyanakkor a nagyon sokszor ébredő, nehezen megnyugtatható baba altatása nagy teher a családnak, érdemes ilyenkor szakemberektől segítséget kérni.

Vannak persze okok, amik hajlamosítanak a „rosszabb” alvásra, de nem törvényszerű, hogy gondot okoznak. Ezek például a problémás babavárás, a koraszülés, hosszabb kórházi tartózkodás, a képernyő előtt töltött idő, vagy valamilyen váratlan esemény. Ha testvér érkezik, a nagy is felkelhet, mert ő is igényli anyát. Érdemes nappal minőségi időt keresni, hogy ne éjjel kelljen a közös órákat bepótolni – sorolta a konzulens.

Elaltatásnál a nap során szerzett ingereket le kell vezetni, és kialakítani egy rituálét, lehet az ének vagy mese, beszélgetés a napi eseményekről, a nap lezárása ugyanis fontos a nyugodt éjszakáért.

Fotó: Pixabay