A mézeskalács elengedhetetlen kelléke az ünnepvárásnak, a karácsonynak, az elkészítésekor az egész lakás megtelik mesebeli illatokkal.
Az is igaz, hogy ahány ház, annyi elkészítési módja van a süteménynek. a nagymamák titkos receptjén át az év sztárséfjeinek, cukrászainak ajánlásaiból válogathatunk, hogyan szeretnénk megsütni. Venczel-Kovács Zoltán a Győri Nemzeti Színház művésze a következő receptre esküszik.
Hozzávalók:
- 76 dkg liszt,
- 36 dkg porcukor,
- 2 teáskanál szódabikarbóna ,
- 2 teáskanál fahéj,
- 2 teáskanál mézes fűszerkeverék,
- 4 egész tojás,
- 4 kanál méz,
- 10 dkg margarin
Elkészítése:
Az összes hozzávalót jól összedolgozzuk, majd egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük. Másnap kinyújtjuk, ki szaggatjuk, megkenjük tojássárgájával, és közepesen meleg sütőben világosbarnára sütjük. Mi cukormázzal díszítjük.
Hozzávalók a cukormázhoz:
- 1 tojás fehérje,
- 20 dkg porcukor,
- pici citromlé.
Ezt a keveréket kemény habbá verjük, majd ízlés szerint díszítjük a kihűlt mézeskalácsokat. Jó étvágyat kívánok!
Venczel-Kovács Zoltán 2006-ban a Maya című operettben mutatkozott be a Győri Nemzeti Színházban, azóta a társulat oszlopos tagja. A színész Miskolcon született, szárnyait a helyi teátrumban bontogatta, majd a fővárosba került, játszott többek között a Vígszínházban. Nevéhez fűződik a Tartalmas tábor szervezése, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a klülönböző művészeti ágakkal. Gyakran feltűnik énekesként rendezvényeken, sőt esküvőkön is, mint ceremóniamester.