Valóra váltotta gyermekkori álmát a győri katona

Győr+
2019.07.17. 14:44

A MH. 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred őrmestere Nagy Richárd nemrég Lengyelországban vett részt élete első nemzetközi hadgyakorlatán. Azzal, hogy angyalbőrbe bújt, gyermekkori álmát váltotta valóra. Sőt a sors még ennél is többet adott a fiatal katonának.

Kilencéves volt Nagy Ricsi, amikor édesapja 2003-ban elvitte a kecskeméti repülőnapra, és beülhetett az egyik ott bemutatott győri, 71-73 forgalmi rendszámú, KUB légvédelmi rakéta indítóállványba. A Debrecen melletti kisvárosból, Vámospércsről származó, jelenleg Győrben szolgáló őrmester már gyerekként is érdeklődött a honvédség iránt, ezért fiatalkorától kezdve tudatosan készült a katonai pályára.

Középiskoláját már úgy választotta, hogy honvédelmi szakirányon végezhessen. Mivel érdeklődése elsősorban a légvédelemre irányult, érettségi után Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián folytatta tanulmányait, légvédelmi rakéta és tüzér szakon. Nagy őrmester – avatása után – 2015-ben került az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred, 1. légvédelmi rakétaosztály (KUB) állományba, mint indító raj rajparancsnok-helyettes. Az eddig eltelt szolgálati idejét nagyrészt a migrációs válsághelyzet kezelésében az ezredre háruló feladatokban történő részvétel, valamint 2017-ben az MH EUFOR 21 misszió jellemezte.

Élete első nemzetközi gyakorlatán – Tobruq Legacy 2019 – Lengyelországban, a Balti-tenger partján, Nagy Richárd őrmester részt vett „a kiképzés csúcsaként” is aposztrofált légvédelmi rakéta éleslövészeten. Abban az indítóállványban ült és arról (is) indíthattak rakétát, amit – katonai álmokat dédelgetve – kisiskolás korában is „kipróbált” – adta hírül hivatalos közösségi oldalán az MH. 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred.

HAK/Lokál
Fotó: Csekei Judit százados