Győrhöz kötődő orgonisták is csatlakoznak az Orgonák Éjszakájához

Győr+
2019.07.19. 11:54

Első alkalommal rendezik meg az Orgonák Éjszakáját Magyarországon. Július 20-án egyszerre szólal meg a hangszerek királynője országszerte a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. szervezésében.

A Filharmónia Magyarország hagyományteremtő céllal rendezi meg az Orgonapont koncertsorozathoz szervesen kapcsolódó Orgonák Éjszakája elnevezésű országos zenei eseményt július 20-án. A rendezvény küldetése, hogy felhívja a figyelmet az orgonához kapcsolódó zenei élmények kimagasló kultúraformáló erejére, valamint az, hogy értékes ismereteket közvetítsen a hangszer történelmével, működésével, építésével és jövőjével kapcsolatosan.

A programlehetőségek között szerepel orgonakoncert, orgonabemutató és egy rekordkísérlet is, amelynek célja, hogy a Kovács Szilárd Ferenc orgonaművész által erre az eseményre komponált művet a lehető legtöbb orgonán egyszerre szólaltassák meg július 20-án.

A győri Brenner János Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének oktatói és hallgatói is csatlakoznak a rekordkísérlethez: 18 órai kezdettel Hadarits Diána a fertődi Szent Kereszt felmagasztalása templomban, 19.40-kor a fertőújlaki Világ Királynője-templomban; 18 órakor Magyar Zoltánné a csornai Nagyboldogasszony premontrei templomban; 19 órai kezdettel Benedek András a budapest-kőbányai Szent László-templomban, Kóródi Sándor a kapuvár-gartai Szent Sebestyén-templomban, Pődör Lea a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban; 19.50-kor Pércsy Kornélia a győr-gyárvárosi Jézus Szíve-templomban; 20 órai kezdettel Kurucz Borbála a bősárkányi Szentháromság-templomban, Maróti Gábor egyházmegyei zeneigazgató, tanszékvezető pedig a paloznaki Szent István-templomban mutatja be Kovács Szilárd Ferenc Intrada című művét.

A belépés a BJHF Egyházzenei Tanszéke által szervezett alkalmakra ingyenes.

A programmal kapcsolatban további részletek olvashatóak IDE kattintva.

Forrás: gyor.egyhazmegye.hu

Fotó: Magyar Kurír