A párkapcsolaton már házasság előtt is dolgozni kell

Győr+
2019.07.21. 19:38

Amikor egy pár úgy dönt, hogy összeköti az életét, sok mindent le kell egyeztetni. Időpont, helyszín, vendéglista, zenekar, ceremóniamester, és még sorolhatnánk. Azzal azonban egyre kevesebbet törődünk, hogy a leendő férj és feleség között is minden rendben legyen. A szerelem az egyik alapja egy jó kapcsolatnak, de nem árt tisztázni néhány dolgot, amely később még bonyodalmat okozhat.

Kovács Sára Judith életvezetési tanácsadó, párkapcsolati coach volt a Győr+ Este vendége, aki arról mesélt, hogy bizony a párok manapság hajlamosak nem megbeszélni olyan kardinális dolgokat, mint a vallás gyakorlása, vagy éppen a hölgy tag karrierje. Pedig fontos lenne, hogy ne hanyagolják el ezeket a témákat, később ugyanis joggal érezheti magát becsapva az egyik fél, ha mondjuk a társa nem szeretne gyermeket, és ő igen.

A tanácsadó szerint fontos tisztázni azt is, hogy ki milyen javakkal érkezik a házasságba. A jelenlegi vagyon mellett az adósságokról is szót kell ejteni, hiszen akármilyen kínosnak is tűnik, ha valaki mellett elkötelezzük magunkat, akkor a lehető legőszintébbnek kell lennünk. Közös tervek, mint mondjuk a házvásárlás, amely hitelfelvétellel járhat, sok esetben az ilyen ki nem mondott dolgokon úszik el. Az sem mindegy, hogy hol kezdjük el az új életünket. Romantikus mondat a szerelmesek szájából, hogy „a híd alatt is élnék veled”, de a tapasztalat azt mondja, ha a pár nem tud megegyezni a leendőbeli élettérben, és az egyikük vágya csorbát szenved, az később csak még nagyobb feszültséget okoz.

Talán a legfontosabb tisztázandó dolog azonban az ok, hogy miért is mondunk igent a másiknak. Lényeges, hogy ezeknek a beszélgetéseknek nem az a célja, hogy megkérdőjelezzék a házasságot, sokkal inkább arról van szó, hogy megtalálják azt a közös pontot, amiért mindketten teljes bizonyossággal vágnak bele a szertartásba. A jó párkapcsolat titka a megfelelő kommunikáció, amely nemcsak házasság előtt, hanem az után is fontos részt kell, hogy kapjon az életünkben.