Szabaduljunk meg a szorongástól!

Győr+
2019.07.27. 18:40

Ahogy a címben is olvasható, a szorongástól mindenki, aki szenved benne, és már erre ráeszmélt, szabadulni szeretne. Persze ez korántsem ilyen egyszerű. Meg kell értenünk ezt a folyamatot. Utóbbiban, vagyis a felismerésben látja Bális Katus személyiségfejlesztő coach az egyik mikéntjét a probléma leküzdésének.

Fontos tisztázni, hogy mi is az a szorongás. A segítő szakértő olvasatában az ok nélküli félelem a definíció, amely az élet bármely területén szerepelhet. „Ha sétálsz az utcán, és megtámad három kutya, akkor félhetsz, és félj is. Viszont akkor, ha sétálgatsz az utcán egy szép nyári délutánon, és amiatt kezdesz el aggódni, hogy mi lesz, ha megtámad három nagy kutya… vagy kirabolnak, vagy leszúrnak, vagy elütnek… Akkor szorongsz” – magyarázta Katus.

A szakember hitelesen nyilatkozott a témában, hiszen, mint ahogy elmondta, a szorongásra felsorolt példák az ő életéből is fakadhatnak, ezek legyőzése hosszú munka eredménye volt, amely még mindig tart. A felszabadulás a rabságuk alól viszont annyira felemelő, hogy motiválja az embert a folytatásra.

Katus tanácsa a szorongó típusú embereknek nem más, mint a bátorság, hiszen ha szembenézünk a problémánkkal, mérlegeljük és értékeljük a helyzetünket, akkor sokkal könnyebb megnyugvást és megoldást találni. Persze sokat segít a támogató közeg, a megértés, és a szeretetteljes hozzáállás is. Mindenkinek a saját szorongása a legijesztőbb, ezzel pedig toleránsnak kell lennünk. Fontos, hogy ha úgy érezzük indokolt, ha az életünk szabadságát már veszélyezteti, akkor kérjünk segítséget, mert ahogy a szakember is kifejtette, a szorongás bénító ereje minden percünkre hatással lehet.

Gy.P.
Fotó: Havasi Melinda