Előnyök, szép számmal

Mik lehetnek egy napelemes háztartás előnyei?

Fotó: sisolar.hu
Győr+
2021.01.26. 07:26
Hirdetés

Ami még pár évtizeddel ez előtt még vízió volt, az mára már valóság: a napenergiát használók köre az elmúlt 10 évben rohamosan növekedett, 2020-ban már volt olyan nap, amikor Magyarország teljes villamosenergia termelésének megközelítőleg 20%-át adták a napelemek. Miért ajánljuk neked is, mik a napelemes háztartás előnyei?

Hazánkban zömében a háztartások állítják elő a napenergia jelentős részét, és ennek a környezetbarát energiaforrásnak a felhasználása szerencsére folyamatosan növekszik. Ez nem véletlen; mutatunk 4 okot, mik az előnyei a napelemes háztartásoknak:

1. A napelemes háztartás költséghatékony

A napelemes rendszerek kiépítésének nem titkolt fő célja, hogy a háztartás energiafogyasztását (vagy annak legalább egy részét) ingyenesen fedezve csökkentse a havi szintű kiadásokat.

Évente átlagosan 100.000 forint körüli az az összeg, amelyet egy napelemes háztartás meg tud spórolni az áramszámlán. Ez első ránézésre elenyészőnek tűnhet a napelemes rendszerek (sokszor milliós) árához képest, azonban jobban utánaszámolva ennél jóval nagyobb megtakarításról van szó. A napelemekkel fűteni is lehet, illetve sokan a melegvíz előállítására is használják, így a napelemek használatával jelentősen lehet csökkenteni a gázfogyasztást is, amely főleg a téli időszakban jelent számottevő megtakarítást.

Azzal viszont számolni kell, hogy így is hosszú évekbe telik, mire ez a befektetés megtérül, így tényleg csak olyanoknak ajánlott egy ilyen rendszer terveztetése, feltelepítése, akik hosszú távon tervezik a napelemek használatát.

2. A napelemes rendszer önfenntartó

Az élet mára már nagyon megváltozott ahhoz képest, amilyen volt 100 vagy akár 50 évvel ezelőtt. Manapság nem kell az útmenti haramiáktól, a szociális rendszer hiányától tartani, de még az utca végén található fúrt kúthoz sem kell elmenni, ha az ember mosni vagy tisztálkodni szeretne. Ezekért a társadalom által biztosított luxusokért cserébe egy bizonyos mértékig kiszolgáltatottá válunk, hiszen a napi luxus az áram-, gáz-, víz- és egyéb szolgáltatókon múlik.

A kiszolgáltatottság egyik megnyilvánulási módja az energiaszolgáltatóktól való függés. Ha a háztartás teljes energiaszükségletét a szolgáltatók adják, és valamilyen fennakadás történik az ellátásban, akkor kizökkenünk a mindennapi rutinból. Gondolj csak bele, milyen kellemetlen lenne, ha pár napig nem tudnád tölteni a telefonodat, nem lenne internet, világítás, sőt, talán melegvíz vagy fűtés sem!

És ez nem is olyan elrugaszkodott példa, mint gondolnád; minden télen és minden nyáron hallani településekről, amik egy nagyobb (hó)vihar után áram nélkül maradtak, mert megrongálódtak a vezetékek. Egyre többen a függéstől való félelemből telepítenek otthonaikra akkumulátorral ellátott napelemes rendszereket, hogy valamilyen szinten önállósítsák magukat az energiahálózattól.

Ha attól tartasz, hogy a borongós, felhős időben a napelemek nem tudnak majd elegendő elektromos áramot generálni ahhoz, hogy a háztartás zavartalanul működjön, van egy jó hírünk: a legújabb, legjobb napelemek akár esős időben is megfelelő hatékonysággal működnek, de ha ez mégsem jönne össze, akkor az átmeneti időre a napelemes rendszerek akkumulátorai is besegíthetnek az áramellátásba.

3. Környezetbarát

A bolygó éghajlata változik. Az, hogy a szén-dioxid kibocsájtás összefüggésben van a Föld éghajlatának felmelegedésével, nem csak egy lehetséges magyarázata a globális felmelegedésnek, hanem egy tudományosan bizonyított tény. Az éghajlatváltozás hatásait már a mindennapok során lehet érezni; többek közt a szélsőséges időjárásban, a tengerszint emelkedésében és az sarki jégtakarók eltűnésében nyilvánul meg.

Egy napelemes háztartás éves szinten több tonna szén-dioxidtól tudja megkímélni a környezetét. Egy tisztább jelen tisztább jövőt is jelent, így ha szeretnéd, hogy gyermekeid és unokáid is megfelelő levegőt lélegezzenek be, ha szeretnéd, hogy az ivóvíz ne luxus legyen a számukra, akkor mindenféleképpen próbálj meg környezettudatosabb döntéseket hozni. Ezek közül pedig az egyik legkézenfekvőbb a napelemek használata.

A piacon fellelhető, megújuló energiát biztosító források közül a napelemek és a napkollektorok a legelterjedtebbek, egyben a leghozzáférhetőbbek is. A napelemes rendszereket szinte minden tetőtípusra fel lehet helyezni, ha azonban a tetőszerkezet vagy a falak statikailag nem megfelelőek egy ilyen rendszernek, akkor az udvaron, a földön is kiépíthető.

4. A napelemes rendszer kelendő

A fentebb említett, havi szinten látható megtakarítások mellett van még a napelemes rendszereknek egy másik jó hozadéka: a lakás vagy ház értékét növeli, ezért akkor is „kereshetsz” rajta, ha eladod az otthonodat. Amint a napelemek a helyükre kerülnek, a ház automatikusan felértékelődik, és piaci értékéhez hozzáadódik a napelemes rendszer értéke – vagy még annál is több.

Egyre többen vannak, akik számára a környezettudatosság és a rezsicsökkentés komoly szempontok, amikor új otthon után kutatnak, ezért a szigetelés, a nyílászárók minősége és a korszerű fűtésrendszer mellett a napelem is jelentős értéknövelő tényező. Egy napelemes ház sokkal inkább imponálóbb a potenciális vevőnek, hiszen lehet, hogy az árcédula egy kicsivel borsosabb, mint a többi hasonló fekvésű, elhelyezkedésű ingatlannak, azonban a fenntartási költségek jóval alacsonyabbak lesznek.

Mivel egy átlagos vevő nem hónapokban, hanem években gondolkodik, ezért nagyobb valószínűséggel fog olyan ingatlant vásárolni, melyet hosszútávon egyszerűbb, olcsóbb fenntartani és ha még e döntésével a környezetet is tudja védeni, akkor már semmi sem tántoríthatja el a szerződés aláírásától.

Ha pedig a vevőjelölt mégsem értékelné, vagy esetleg te ragaszkodsz hozzá, hogy a napelemre költött összeg nálad hozzon megtérülést, a jó hír az, hogy a napelem leszerelhető és elszállítható, vagyis az új otthonodra is telepítheted! Így elég csak egyszer megvásárolni és sokáig termelheti neked az áramot, otthontól függetlenül. (Ehhez természetesen érdemes szakszerű segítséget kérni, aki megmondja, hogy az új otthonodban a tető dőlésszöge, tájolása, illetve a környezet lehetővé teszi-e az adott napelemrendszer telepítését.)

Mire figyelj oda, ha ki akarod használni a fenti 4 előnyt?

A napelemes rendszerrel csak akkor élvezheted a fentieket, ha hozzáértő szakemberre bízod a felmérést, tervezést, telepítést, és maga a napelem minősége is megfelelő. Az olcsó eszközök ritkán tartósak; válassz inkább megbízható termékeket, amikkel akár 10 vagy 20 évig sem kell foglalkozni! (X)

Bővebb információért, ajánlatkérésért látogasson el a www.sisolar.hu weboldalra!