Katasztrófavédelem

Életeket mentett a szén-monoxid-érzékelő

Fotó: Marcali Gábor
Kataszrófavédelem
2021.01.29. 10:09

Kónyban és Győrben is szén-monoxid-érzékelő jelzése miatt riasztották a tűzoltókat.

Csütörtök dálután Kónyban a Jókai utca egyik családi házában jelzett az érzékelő, ahol cserépkályhával fűtöttek. A tulajdonos kiszellőztetett és értesítette a tűzoltókat. A csornai hivatásos tűzoltók mérései igazolták a mérgező gáz jelenlétét. Felhívták a tulajdonos figyelmét a gyakori szellőztetésre, és hogy ne használja a kályhát, amíg azt és a hozzá csatlakozó füstelvezetőt át nem vizsgálják a kéményseprők. 


Később a város hivatásos tűzoltóit Győrben, egy Bajza utcai lakáshoz riasztották, ahol szintén jelzett egy szén-monoxid-érzékelő. A raj méréseket végzett, és kimutatta a mérgező gázt az ingatlan levegőjében. A gázszolgáltató munkatársának mérései is hasonló eredményt hoztak, ezért ő kizárta a hálózatból a meghibásodott vízmelegítő gázkészüléket.

A jól működő érzékelőknek köszönhetően nem sérült meg senki egyik esetnél sem. 

A mérgező gáz leggyakrabban akkor keletkezik, ha a működő nyílt égésterű vízmelegítő vagy fűtőeszköz közelében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ilyenkor mérgező szén-monoxid fejlődik, amely egy idő után rosszullétet, vagy akár halált is okozhat. 

A zárt térbe visszajutó szén-monoxid már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelent az emberekre és a háziállatokra egyaránt. Ez a gáz színtelen, szagtalan, jól elkeveredik a szoba levegőjével és rendkívül mérgező. A mérgezés tünetei hasonlítanak más betegségekhez, – fejfájás, émelygés, hányinger – ezért nehezen felismerhető.

levegő utánpótlás biztosítása mellett a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet a tüzelő-fűtőberendezések, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, – szakember által végzett – karbantartására és a kémények rendszeres felülvizsgálatának szükségességére is!

Mindenkinek javasoljuk a megfelelő minőségű, szaküzletben vásárolt szén-monoxid-érzékelő beszerzését is, hiszen életet menthet!

A szén-monoxid-érzékelők listája ITT elérhető.

Kapcsolódó témák: #katasztrófavédelem |