Megünnepelték a Győri Balett igazgatóját

Győr+
2019.08.14. 13:39

Kerek évfordulókhoz érkezett a Győri Balett 2019-ben, a társulat túl van a 40. évadon, Kiss János igazgató pedig betöltötte a hatodik X-et. A Kossuth-díjas Érdemes Művész kedden este családjával, barátaival és kollégáival ünnepelte hatvanadik születésnapját.

Kiss János 1959. augusztus 13-án született Budapesten, 1979-ben végzett az Állami Balett Intézetben táncművészként. Ott volt a Győri Balett alapító tagjai között, és 1991-ben átvette a társulat vezetését, amellyel nagy sikereket értek el.

A Győri Balett hatvanéves igazgatójának egészségére pezsgővel koccintottak az ünneplő családtagok, barátok és kollégák kedden este az egyik győri étteremben, ahová a Győr+ Televízió stábja is meghívást kapott. Kiss János bevallotta, mikor húszas éveiben járt, mindig idős emberként tekintett azokra, akik betöltötték hatvanadik életévüket, de ő nem érzi magát hatvannak. Kiemelte, nagyon boldog, hiszen büszke lehet gyermekeire, családjára és a társulatára, s Győrt sem hagyta ki a sorból. „Büszke vagyok a városomra, büszke vagyok arra, hogy itt élhetek, itt dolgozhatunk” – mondta meghatódva az igazgató.

Kiss János hisz a számmisztikában, az ő életében a tizenhármas tölt be fontos szerepet: augusztus 13-án született Budapesten, a XIII. kerületben, ráadásul 13 órakor, de ezzel még nem ért véget a számsor. Azt is hihetetlennek tartja, hogy ez az év az évfordulók jegyében zajlik, de pozitívan értékeli a számok játékát. Valóban, nemcsak hozzá köthető kerek szám 2019-ben, a Győri Balett is túl van negyvenedik évadán. „Ez számunkra egy csodálatos nagy ünnep, és büszkeség, hogy szeretett városunkban negyven éve működik egy társulat” – hangsúlyozta.

A június végi társulati ülésen a vezető úgy fogalmazott: „Fantasztikus évadot zárt a negyvenéves Győri Balett.” Az igazgató azt ígéri, a következő évad is különleges fellépéseket, nagyszerű előadásokat tartogat. A társulat igazi nagy durranással készül negyvenéves születésnapi gálaműsorára, amelyről Kiss János annyit azért elárult, régóta azon dolgoznak kollégáival, hogy emlékezetessé tegyék ezt a szép ünnepet, de a többi maradjon meglepetés. A gálaműsor november 2-án lesz, majd november 9-én Velekei László koreográfiáját, az Anna Kareninát mutatja be a társulat.

Szerző: Bodrogi Sára

Fotó: Kovács Norbert/MekliZ Fotóstúdió