Borsos Miklós képekben üzen

Győr+
2019.08.18. 14:59

Pontosan negyven évvel ezelőtt ajándékozta Borsos Miklós életművének jelentős részét Győrnek, ebből az alkalomból „Íme az ember” címmel nyílt időszaki kiállítás a Triangulum Galériában.

Borsos Miklós (1906–1990) Nagyszebenben született, a család 1916-ban, a román betörés elől menekült Győrbe, ahol később le is telepedtek. Pályáját Győrben kezdte, rajzainak témája fiatal korában főleg élményeiből táplálkozott, aztán szobrai formavázlatait vetette papírra, majd életművének végén készített egy rajzban megfogalmazott összegzést a művészetről és saját érzéseiről.

A 77 képből álló sorozat az 1970-es évek közepén született tussal, lavírozással és diófapáccal – mondta el lapunknak Grászli Bernadett, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatónője. A rajzok nemcsak Borsos gondolkodásának és magatartásának összegzése, hanem egyben alkotói pályájának összefoglalása is. A lapokon a művészeti megfogalmazás tömör, lényegre koncentráló. Borsos így írt erről: „Úgy érzem, ezekhez a lapokhoz nem kell magyarázat, hisz azon kor felfogásában rajzoltam, amelyben a képzőművészetet még nem kellett magyarázni.”

A 77 rajzból két éve rendeztek kiállítást a Várkert Bazárban, a győri bemutatóra ebből válogattak a szakemberek. Az augusztus 10-től látogatható tárlat hivatalos megnyitójára a Győri Filmnapok keretében kerül sor szeptember első hétvégéjén. A múzeum és a Szent László Látogatóközpont közös rendezvényén a Jankovics Marcell rendezte Az ember tragédiája című animációs filmet vetítik, mely után közönségtalálkozó lesz a rendezővel. A film és a kiállítás ugyanis reflektál egymásra. Borsos az Ó- és Újszövetség jeleneteiből kiindulva, alapvető emberi érzéseket és állapotokat, helyzeteket jelenít meg, a remény és reménytelenség, a keresés, az elbukás és a bűn, a feltámadás és a megváltás lehetősége jelennek meg alkotásaiban épp úgy, mint Az ember tragédiája című műben.

Az évfordulóhoz visszatérve, az igazgatónő felidézte: az ajándéknak állandó múzeumot hoztak létre, mely a Borsos-házban található. Különlegessége, hogy maga a művész válogatta össze és rendezte be és ma is ugyanúgy látható. Legjelentősebb alkotásain keresztül mutatja be munkásságát, s mindazon műfajokban elért eredményeit, amelyekben alkotott, így festményeit, rajzait, kisplasztikáit, szobrait, érmeit, plakettjeit és reliefjeit. Az alkotó és életműve jobb megismerése érdekében, a Borsos-házban, a kiállítás mellett egy új interaktív vendégfogadó és foglalkoztató teret alakítanak ki pályázati forrás segítségével – árulta el Grászli Bernadett.

Az „Íme az ember” című tárlat szeptember 8-ig, naponta 10 és 18 óra között látogatható ingyenesen.

Földvári Gabriella

Fotó: MekliZ Fotóstúdió