Megújult Szent Antal szobra Ménfőcsanakon

Győr+
2019.08.16. 19:30

Tartsuk meg jó emlékezetünkben azokat, akik több mint száz éve a Szent Antal szobrot emelték, s éljünk úgy, hogy méltóak legyünk a szegények, a betegek és a gyermekek védőszentjéhez – mondta Borkai Zsolt polgármester a Ménfőcsanakon újraalkotott kültéri mű leleplezésekor.

Győr folyamatos figyelmet fordít szobraira, kültéri értékeire, jelentette ki Borkai Zsolt. Számtalan régi szobor megújult, és sok új alkotással is gazdagodott a város. Ápolni kell a múlt értékeit, és természetesen újakat is folyamatosan létre kell hoznunk – fogalmazott a polgármester, és megköszönte Szabó Jenőnek, hogy felkarolta az ügyet.

Ünnepélyes keretek között avatták fel a szobrot

A szobrot egyébként adományból állíttatták az Amerikai Egyesült Államokba kitelepült magyarok, az egykori ménfőcsanaki lakosok még 1905-ben. A mű, amelyet mindig is magukénak éreztek a helybeliek, festett mészkőhomokból készült, melyet a katolikus hívők őriztek meg az utókornak.

Az emlékmű környezete is megszépült

A szobor környezetét már korábban rendbetettük – ismertette az alkotás megújulásának történetét Szabó Jenő képviselő, akinek a közbenjárására újíttatta fel az Útkezelő Szervezet az emlékművet. Megkértem Borkai polgármester urat, nézze meg a szobrot, s felújításának költségei kerüljenek be a költségvetésbe. Az önkormányzat is támogatta a kezdeményezést, így újulhatott meg Szent Antal alakja – mondta.

Feltártuk a szobrot és kiderült, hogy nagyon gyenge minőségű homokkőből készült, az összeomlás határán állt – vette át a szót Szórádi Sándor szobrász. Az a döntés született, hogy mészkőből készítsük el ugyanezt az alkotást, tette hozzá.

A szobrot Sándor Gábor plébános szentelte fel

Az eredeti pedig a Bezerédj kápolnába került, egészítette ki Szabó Jenő, aki minden közreműködőnek megköszönte a segítséget. Az Y alakú útelágazásban kialakított, kivilágított térben lelt új otthonára az Amerikába kitelepült ménfőcsanakiak szobrának mészkő változata, mely mindig közel állt a helybeliek szívéhez.

A szobrot Sándor Gábor plébános szentelte fel.

Hajba Ferenc

Fotó: O. Jakócs Péter