Egy évezrede magyarként – megemlékeztek Szent Istvánról

Győr+
2019.08.20. 13:04

Országszerte tartanak ünnepségeket, családi és egyházi rendezvényeket Szent István napja alkalmából.

Az államalapításról, Szent Istvánról emlékeztek meg kedden délelőtt a Szent István szobornál Győrben, a megemlékezésen ünnepi beszédet mondott Rózsavölgyi László önkormányzati képviselő, a közgyűlés oktatási, kulturális, sport- és turisztikai bizottságának elnöke. Hangsúlyozta: a mai nap az egyetlen, amihez nem kötődik vér, vereség és könnyek. „Több mint harminc emberöltő telt el Szent István óta, de időtlen alakja, egy évezredre biztosította magyarként való megmaradásunkat Európában.”

A történelem során rengeteg nehézség és fájdalom sújtotta nemzetünk, túléltünk két világháborút, 1956 drámáját és le kell vonnunk 1989 tanulságait is. „Egy évezred elteltével ma Győrben mi sem szerethetnénk kevesebbet, mint Szent István: a város fejlődése, a győri lehetőségek méltóságot és gyarapodást nyújtanak az itt élőknek.

A képviselő kiemelte, nem válna javunkra, ha felszámolnánk keresztény és magyar gyökereinket, még akkor sem, ha nem minden magyar vallja magáénak ezt a két jelzőt. „Szent István éltesse városunkat és óvja a magyar hazát” – zárta szavait a képviselő.

A megemlékezés a Hangraforgó együttes Szent Istvánról szóló műsorával és koszorúzással zárult.

Gy. P.
Fotó: MekliZ Fotóstúdió – Kovács Norbert