Ismét kutyások versenyeznek Győrzámolyon

Győr+
2019.08.21. 18:00

Az A-Team Győr Agility Egyesület hetedik alkalommal rendezi meg a Szigetköz Agility Kupát augusztus 31. és szeptember 1. között a győrzámolyi sportpályán, ahol különböző kutyafajták gazdáik irányításával mérhetik össze ügyességüket és gyorsaságukat.

A Szigetköz Kupa hagyományosan a világbajnokságra – amelyet idén Finnországban rendeznek – készülő válogatott egy felmérő versenye, ahol tesztelni tudják felkészültségüket. Mindkét nap két pályán, reggel 8 órakor startol a megmérettetés. A szintes agility és open agility futam dobogósai szombaton a bónusz futamon is bizonyíthatnak, ahol a nap legjobbjai újra összemérik tudásukat.

A verseny minden egyes futamát elismert hazai bírók értékelik: Káli Anita és Wéber Krisztina személyében, akik szintén aktív agility versenyzők, és mindketten voltak már válogatottak is. A Szigetköz Agility kupán maximum 140-en versenyezhetnek, eddig 125-en jelezték részvételi szándékukat, a magyarok mellett szlovákok és osztrákok is neveztek.

Az agility egy díjugratáshoz hasonló kutyás sport, amely minden kutyafajta számára nagyszerű mozgásforma lehet. Eleinte célja a show, a szórakoztatás volt, később versenysporttá vált. Egy pálya 15-20 akadályból áll, amelynek sorrendje és útvonala versenyenként különbözik, ezeket a bíró határozza meg. A verseny végén értékelik az egyes köröket: elsősorban a hibátlanság számít, a gyorsaság csak másodlagos szempont.

A nagy mozgásigényű kutyafajták számára az agility kitűnő sport, hiszen leköti a fölös energiáikat, növeli fegyelmezettségüket, játszva tanulnak, fejleszti koncentrálókészségüket, és kitűnő izomzatot, kondíciót biztosít számukra.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy egy-egy agility tréning után békésen szundikálva terül el otthon kedvencünk, valamint séta közben is könnyebb vele megtalálni a hangot.

A kutya mérete nem számít, csak a temperamentuma. Három kategóriában versenyezhetnek a kutyusok:

– mini (35 cm marmagasság alatt)

– midi (35-43 cm marmagasság között)

– maxi (43 cm marmagasság felett)

A versenyzők mellett a nézőket is várják, augusztus 31-én szombaton és szeptember 1-jén vasárnap 8-tól 19 óráig hódolhatnak szenvedélyüknek a kutyás sport kedvelői Győrzámolyon. Az érdeklődők ingyenesen, fedett lelátóról élvezhetik a versenyt, a helyszínen büfé is üzemel.