A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a közelmúltban széleskörű felmérést hajtott végre, melyből kiderül, hogy költségek éves változása, folyamatos emelkedése az ágazatban átlagosan 15-18 százalékos termelési költség emelkedést jelent.
A felmérést azért végezte a terméktanács, hogy pontosabb, számszerűsített képet kapjon a tejágazat szereplőit éves összehasonlításban érintő jelentős önköltség növekedés vonatkozásában. Az eredményeket február elején tették közzé.
Kiderült: összevetve a takarmányok, az állattenyésztési, a gép-, berendezés- és technológiai költségek, az alap-, segéd- és adalékanyag, a csomagolóanyag, a munkabér, az energia- és épületköltségek, a bérleti díjak, a higiéniai költségek éves változását, folyamatos emelkedésről tudnak beszámolni, amely a tejtermelőknél és a feldolgozóknál egy év alatt átlagosan 15-18 százalékos termelési költség emelkedést jelent.
A közleményben a terméktanács kifejtette, hogy a járványhelyzet az ágazat minden szereplőjénél jelentős mértékben megnövelte a higiéniai költségeket annak ellenére, hogy a termelés és feldolgozás természetéből adódóan alapvetően kulcsfontosságú a higiénia az ágazat egészét tekintve.
Az energia, a vásárolt takarmány és a csomagolóanyag árakban az árfolyamváltozás okoz jelentős költségemelkedést. (2019. december (330) és 2021. januári (359) között a forint-euró árfolyam jelentősen, mintegy 9 százalékkal változott.)
A gabona, a fehérje- és olajosnövény árak többéves csúcsokon járnak, amit okozhat többek között Kína erős kereslete, a szárazság miatt lecsökkent a francia- és ukrán termésmennyiség. A szója és kukoricatermés alacsonyabb lehet a dél-amerikai országokban.
A hazai búza és kukorica árak 25-30 százalékkal emelkedtek, a szójadarát szintén közel harmadával drágábban lehetett az országba importálni.
Tény, hogy hazai viszonylatban az erősödő infláció, az input költségek dinamikus növekedése továbbra is igen súlyos kihívást jelent az ágazat szereplőinek – írja a Tej Terméktanács.