Megkezdődött a szüret a Pannonhalmi borvidéken

Győr+
2019.08.25. 18:43

Bár Győrben az ember sokszor elviselhetetlennek érezte a nyári hőséget és a csapadékhiányt, úgy tűnik, hogy a pannonhalmi történelmi borvidék szőlői jobban bírták a szélsőséges nyarat. Az általunk megkérdezett borászok szerint jó termés várható: a mennyiségre és a minőségre is igaz a jelző.

„Az Irsai Olivér szüretelésével végeztünk, a kollégák közül azonban többen még csak most kezdték” – fogalmazott lapunknak Pécsinger János, a Pécsinger Szőlőbirtok ügyvezetője. Erről a szőlőről azt kell tudni, hogy 1930-ban nemesítette Kocsis Pál Magyarországon a csabagyöngye és a pozsonyi fehér fajtákból. Tőkéje erős növekedésű, vesszője sima. Fürtjei közepes nagyságúak, kúp alakúak. Nehezen rothad. Korán érik, már augusztus közepétől szüretelik. Íze kitűnő, muskotályos zamatú. Bora zöldes-sárgás színű, erősen muskotályos ízű, lágy savakkal.

„Most szünet következik, és az időjárástól függően szeptember elején folytatjuk a cserszegi fűszeressel és a sauvignon blanc-nal” – tudtuk meg. A borász elmondta azt is, a szőlő jól viselte a nyarat.

Hasonló tapasztalatokról számolt be Cseri Norbert, a Cseri Pincészet tulajdonosa. Az Irsai Olivér náluk is pincében van.

„Kiegyensúlyozott, jó év volt, de azért várjuk meg a szeptembert, amikor a pincében lesz minden” – utalt arra, hogy egy csapadékos szeptember okozhat még gondokat a termés szüretelésekor. Az azonban biztos, eddig szép homogének a fürtök, homogénebbek, mint tavaly, így ha az időjárás továbbra is kegyes lesz a borászokhoz, jó évre koccinthatnak majd, ha az utolsó fürt is hordóba kerül.

„Szeptemberben szüreteljük a traminit, a sauvignon blancot és a rosé alapanyag 30–50 százalékát, mint a merlót, a kékfrankost és a cabernet francot. A maradék 50–70 százalékból pedig vörösbort készítünk” – nyilatkozta Cseri Norbert.

Szerző: Koloszár Tamás
Fotó: Marcali Gábor