Nem minden esetben jó az édeset a sós hússal keverni. Meg kell találnunk azokat a fűszereket, zamatokat, amelyeknek jól áll a gyümölcs is!
A húsos, rostos barackból nem csupán a kompót finomabb, hanem grillezni is lehet. Pár perc az egész, sok fűszerrel és kevés főzési idővel „éppencsak, hogy ízes legyen”! A csirke egy alaprecept, amihez most más finomságok is kerültek, hogy ropogós, ízes és szaftos legyen a gyümölcs mellé. Sok ismerősöm, vendégem hallani sem akar a főételnél gyümölcsről, de szerintem akadnak kivételes fogások, amelyek kifejezetten finomak ebben a formában. Korábban, akár a XI-XII. századtól, ez volt az alapvető tálalás: hús, köret, lekvár, gyümölcsragu, fűszernövények. Bőséget és gazdagságot jelölt mindez, hogy az ízekkel és illatokkal játszottak. Semmi letisztultság és minimalizmus, hanem igazi bőségtál!
Bevásárló lista:
Csirkéhez:
fél csirke
50 g vaj
1 szál rozmaring
1 fej fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
1 ek méz
3-4 egész bors (durvára összetörve)
őrölt kömény
1 csokor koriander (elhagyható)
Gyümölcsragu:
4-5 barack
2 db körte (félpuha)
4-5 szegfűszeg
2 db csillagánizs
1 ek méz
1 szál rozmaring ág
50 ml portói bor (bármilyen édes bor megfelelő)
eszközök: római tál vagy sütőzacskó
Elkészítés:
1. A sütőzacskóba állítom a már megmosott, hűtött csirkét. Egy evőkanálnyi sóval besózom. Ezt követően minden fűszert rászórok, picit eldolgozom rajta, rádobom a félbevágott egész fej hagymát és a fokhagymát is, majd a rozmaringszálat, koriandert és a vajat. Bezárom a száját a zacskónak és hagyom 30 percig a konyhapulton pihenni.
2. A sütőt közben előmelegítem és 200 fokon 30 percig sütöm a csirkét a zacskóban. Ezt követően kiveszem, felvágom a zacskó tetejét, hogy jobban piruljon meg a csirke és visszateszem még 20-25 percre, amíg pirosra nem sül.
3. A gyümölcsöket felszeletelem héjával együtt és előkészítem. Egy serpenyőben vajat olvasztok, 2-3 percig pirítom rajta a fűszereket, majd felöntöm a borral és főzöm 6-7 percig közepes lángon. Ekkor teszem bele a gyümölcsszeleteket, átforgatom és 2-3 percig forralom a lében őket, leveszem a tűzről, majd hagyom langyosra hűlni.
Tálalásnál érdemes egy tálon kínálni mindent, amihez tökéletesen illeszkedik egy kis főtt rizs, krokett vagy sült burgonya is.
#SzarkaZsófi