Fekete-erdei kortárs művészek művei a Cziráki-teremben

Győr+
2019.08.28. 10:04

A művészet nemzetközi és békés - mondta az észak-fekete-erdei kortárs művészek kiállításának megnyitóján Győrben Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke.

Forma és tér címmel kortárs alkotók vándorkiállítása nyílt a Cziráki Lajos Kiállítótérben, ahol Németh Zoltán utalt rá: A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzatnak húsz éves kapcsolata van Pforzheim városával és Enzkreis járással. Ezek főleg gazdasági, környezetvédelmi területekre terjednek ki.

Fölidézte, hogy jándékba vitt német partnereinek a megye által 2015-ben kiadott albumból, melyben térségünk kortárs alkotóinak a képei szerepelnek. Ezeket az alkotókat meghívták egy kiállításra Németországba. A mostani tárlat tulajdonképpen ennek a viszonzása. Huszonhét észak-fekete-erdei kortás művész 51 művel mutatkozik be a tárlaton a Cziráki Lajos kiállítóteremben.

Dr. Pongrácz Attila, a Széchenyi István Egyetem Apáczai Cser János Kar dékánja arról beszélt: Győrben és a megyében művészeti várrendszer alakult ki. Ennek egy fontos bástyája az Apáczai kar, s annak is főleg a Cziráki-terme, amely nagyon sok rangos kiállításnak adott otthont. Szólt a kar művészeti neveléséről, az oktatási intézményben dolgozó tanárok, hallgatók művészeti munkájáról. A dékán Márai gondolatait is idézte a művészetekről.

A tárlatot méltatta és megnyitotta Borbély Károly festőművész. A kiállítás szeptember 8-ig látogatható naponta 8 és 18 óra között.

Gy. P.

Fotó: Győre Márk