![](https://www.gyorplusz.hu/wp-content/uploads/2019/08/2019_08_28_kenyerfesztival_sajtotajekoztato_22.jpg)
A felkelő nap kenyere elnevezésű péksüteménnyel várta Szarka Zsófia, gasztroújságíró, a Győr+ Konyha szerzője a XVII. Euroregionális Kenyérfesztivál és Kézműves Találkozó sajtótájékoztatójára érkező vendégeket a Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában szerdán.
A fesztivál péksüteménye krumplis-szalonnával töltött kelt tészta, amelynek kinézete a Kenyérfesztivál logoját szimbolizálja. A jelenlévők körében nagy sikert aratott tészta receptjét a cikkünk végén találják a háziasszonyok.
A felkelő nap kenyere Szarka Zsófi konyhájából
Prof. Dr. Lakatos István a kamara Kézműipari Tagozatának elnöke hangsúlyozta, az indián nyár első hétvégéjén, szeptember 8-án immár 17. alkalommal, és negyedszer a „Védd a helyit, vedd a kisalföldit” termelői piaccal közösen rendezik meg a Dunakapu téren az eseményt. Idén tíz sütőipari vállalkozás, köztük Erdélyből és Szlovákiából érkező magyar pékségek mutatkoznak be. A kézművesek közül elsősorban győri és megyei alkotók mutatják be munkáikat, többek között fafaragó, mackókészítő, gyöngyékszerfűző és kékfestő mesterekkel is találkozhatnak a térre kilátogatók.
Dr. Lakatos István a környezetbarát fesztivál-táskát is bemutatta
A fesztivál természetesen a szakmának is szól, ezúttal is megválasztják a fesztivál kenyerét és kiflijét. A pékek kenyér, finom pékáru és díszmunka kategóriában mérkőznek meg. A szakképző iskolák diákjai „Egy város ezer élmény” témakörben készíthetik el díszmunkáikat. A benevezett termékeket független zsűri minősíti és bírálja el.
Háttérben a Belvárosi Betyárok, akik ízelítőt adtak koncertjükből
Sándorfi Róbert az önkormányzat Kulturális, Sport és Városmarketing Főosztály vezetője szerint fontos, hogy helyi termelők friss áruit fogyasszuk és helyi kézművesek portékáit vásároljuk. Ez a rendezvény jó alkalom arra, hogy megismerkedjünk velük, és jó alkalom a közösségi együttlétre is.
A finom ízek mellett a jó hangulatról az Aranykapu Zenekar, majd a Belvárosi Betyárok gondoskodnak, 14 órától pedig a Groove-house zenekar lép a közönség elé.
A felkelő nap kenyere
Recept:
Bevásárló lista:
500 g finomliszt
1 db tojás
1 dl olaj
3 dl tej (2,8%)
2 kk só
30 g porcukor
20 g élesztő
fél csomag sütőpor
Töltelék:
200 g héjában főtt burgonya
100 g húsos szalonna
1 mk só
csipet őrölt bors
5 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
1. Az élesztőt felfuttatom a langyos, cukros tejben (az adott tejmennyiségből felhasználva). A lisztet átszitálom a sütőporral, sóval. Összegyúrom a felfuttatott élesztős tejet a lisztes sütőporral, hozzáadom a maradék tejet, a tojást és kidagasztom.
2. Amikor sima a tészta felülete, akkor adom hozzá két részletben az olajat és újra kidagasztom. Kelesztés nélkül azonnal formázható a tészta.
3. A töltelékhez lereszelem a főtt burgonyát, a pirított szalonnát és a reszelt sajtot, sót, borsot.
4. A tésztát kör alakúra nyújtom, a közepére halmozom a tölteléket, félbehajtom, a széleit összeillesztve lesimogatom. Ollóval felvágom a nap sugarait és megcsavarom.
5. Tojással lekenem a tészta felületét és a közepét magvakkal megszórom.
6. Előmelegített sütőben, 190 fokon 45 percet sütöm.
Tipp: Ebből a tésztamennyiségből egy nagy méretű Felkelő nap kenyere jön ki. Készíthetünk 5 db kisebb méretűt is ugyan ezzel az eljárással.
Földvári Gabriella
fotó: MekliZ Fotóstúdió