Olivér nem várta meg a mentőket, munkatársunk otthon szülte meg

Győr+
2019.08.30. 11:40

Az országos sajtóig is eljutott egy ménfőcsanaki baba születésének híre: hétfőn az édesanyja a férje segítségével otthon adott életet a kisfiúnak úgy, hogy a köldökzsinór a kicsire tekeredett, s a helyzet megoldásában telefonon mentésirányító instruálta a házaspárt. A gyönyörű újszülött édesanyja máshol részletesen és névvel nem mesélt a történtekről, velünk azonban kivételt tett. Lapunk korrektora, Silnicki Beáta hozta világra ugyanis a kis Olivért.

Nem gondoltuk volna itt, a szerkesztőségben, hogy az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldaláról értesülünk arról, hogy megszületett a várva várt harmadik baba Beáéknál. „Újszülött gyermeke életét mentette meg egy győri apuka” – így szólt a poszt címe, melyben leírták, a mindenórás édesanyához „szülési fájdalmai miatt kérték a mentők segítségét. A helyszínre azonnal több mentőegység is indult, ám a baba nem várt, a szülés beindult. Rutinos mentésirányító bajtársunk telefonon instruálta a bejelentő apukát, aki világra is segítette gyermekét.” A mentősök leírták azt is, hogy a magzat nyakára rátekeredett a köldökzsinór, „ami csaknem a baba életébe került. A vonal végén levő szakember lépésenként magyarázta, mi ilyenkor a teendő, az apuka pedig elképesztő lélekjelenléttel és nyugalommal szabadította ki gyermekét a szorult helyzetből. A kiérkező mentők végül az egészséges újszülöttet és anyukáját is stabil állapotban szállíthatták kórházba.”

Az édesanyát másnap, azaz kedden látogathattuk meg. Bea elmesélte, nem élték meg drámaként a helyzetet, csak tették a tőlük telhetőt férjével. Percek alatt zajlott le minden, így csak utólag, főként az óriási sajtóérdeklődés után szembesültek vele, hogy baj is történhetett volna, ha esetleg pánikba esnek. „A mentésirányító nagyon profi volt, minden flottul ment” – árulta el a háromgyermekes édesanya és hangsúlyozta, nagyon hálásak a mentőszolgálatnak és a kiérkezőknek a segítségért.

Bea kérésünkre felidézte az előzményeket is. Már vasárnap nagyon fáradt volt, így főként ágyban töltötte a napot, és két kislányukat is elvitték a nagyszülőkhöz, mert ekkor már számítottak rá, hogy a szeptember 1-jére kiírt Olivér pár nappal előbb érkezik. 22 óra tájékán el is kezdődtek a fájások, de csak 20-30 perces időközönként, így a rutinos anya úgy döntött, még korai kórházba menni. Hajnalban aztán ezek is elmaradtak, így elaludt, majd hétfőn, 7.30-kor egy erős fájásra ébredt. De aztán ezt több nem követte, ezért úgy gondolta, hogy lezuhanyozik, reggelizik, és kivasal még néhány ruhát a kislányoknak, ezután mennek csak be a kórházba.

Zuhanyzás után azonban rögtön két tolófájás érkezett, miután csak arra volt ideje, hogy az ágyig elmenjen, férje pedig tárcsázta a mentőket. Ez történt 9 óra 2 perckor. 8 perccel később, 9.10-kor megszületett Olivér 2560 grammal és 47 centiméterrel. Mindössze 4-5 tolófájás után megmutatta a kis fejét és a vállait, tovább azonban nem akart jönni. Ennél a pontnál következik, ami miatt az országos tévécsatornákat szinte a kórházi ágy mellől kellett eltessékelni a szülés utáni órákban: a köldökzsinór rátekeredett a babára. A mentésirányító pontról pontra elmondta az édesapának, hogy mit tegyen, aki látta, hogy lélegzik, és a bőrszíne is rendben van. Óvatosan és nagyon higgadtan lefejtette a gyermekről a rátekeredett köldökzsinórt, így Olivér rendben és gyorsan érkezhetett tovább a világra.

Bea elmesélte azt is, az első két szülésnél is viszonylag gyorsan jöttek a babák, de közel sem ilyen sebességgel, mint most, hiszen néhány órába telt, míg megszülettek.

Nem tudjuk, milyen front vonulhatott át felettünk, de a kórtermen, ahová munkatársunkat vitték a szerencsés szülés után, egy olyan édesanyával osztozott, aki a mentőben adott életet gyermekének.

Dr. Nagy Sándor, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház szülészetének osztályvezető főorvosa kérdésünkre elmondta, nem túl gyakori, hogy otthon vagy mentőben szülessenek meg csecsemők. „Rohamos vagy gyors lefolyású szülésnek nevezzük, ha mégis így történik. Ez isteni áldás, egyéni adottság kérdése” – mutatott rá a főorvos, aki arról is beszélt, hogy a köldökzsinór hosszától is függ, hogy a magzat nyakára tekeredik-e a köldökzsinór az anyaméhben. „Akár egy fejmozdulat következtében is bekövetkezhet ez a jelenség, de ez az esetek 99 százalékában semmiféle gondot nem okoz” – hangsúlyozta és beszélt a maradék egy százalékról is: elhalkulhatnak a szívhangok a vajúdás során, s rendkívül ritka, extrém esetben pedig bekövetkezhet a méhen belüli elhalás is. Mindez pedig nem az otthonszülés következménye, hiszen nem a szülés közben, hanem már korábban alakul ki az anyaméhben. „Kolléganőjük példája is mutatja, az esetek nagy többségében ez nem jár semmiféle káros következménnyel” – mondta még végezetül dr. Nagy Sándor.

Beáék szerencsére jól vannak, csütörtökön hazamehettek a kórházból, mi pedig csatlakozunk a több ezer gratulálóhoz: Jó egészséget és sok örömet kívánunk az immár nagy családnak!

Szerző: Zoljánszky Alexandra

Fotó: Marcali Gábor