Győr+
2011.11.11. 16:18

Invokáció 2011 – Grafikai és kisplasztikai kiállítás Győrött

Invokáció 2011 címmel grafikákból és kisplasztikákból nyílt kiállítás pénteken Győrött a Napóleon-házban a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége rendezésében.

A tárlaton csaknem 70 művész vonultatja fel színes és fekete-fehér grafikáit, továbbá fából, fémből, üvegből formált kisplasztikáit. A megnyitón Miskei László, a szövetség képzőművész alelnöke köszöntőjében elmondta: szervezetük arra törekszik, hogy a kortárs képzőművészek alkotásait minél szélesebb körrel megismertesse az ország különböző régióiban. Ennek a szándéknak határt elsősorban az anyagi nehézségek szabnak – jegyezte meg.

Feledy Balázs művészeti író a tárlat címére utalva kifejtette: az invokáció nem más, mint a múzsák megszólítása, segítségül hívása, egyfajta fohászkodás a művészek részéről, hogy legyen erejük, tehetségük elképzeléseik megvalósításához.

A bemutatón mások mellett Somorjai Kiss Tibor és Ferdinánd Judit, Lengyel Orsolya és Révész Napsugár linói, képgrafikái és vegyes technikájú művei láthatók. A grafikai anyag izgalmas szemléletű, az alkotások technikai gazdagsága jelzi, hogy a Képzőművészeti Egyetemen magas színvonalú képzés folyik – mondta Feledy Balázs. A kiállító grafikusok között sok a fiatal, míg a kisplasztika területén a már befutott, ismert alkotók, köztük Kő Pál és Asszonyi Tamás, Bohus Zoltán és Lugossy Mária munkái szerepelnek – tette hozzá.

A mostani kiállítás a győri művészek tavasszal Budapesten rendezett bemutatkozásának viszonzása – jegyezte meg Urbán Ágnes művészettörténész, a győri kiállítás rendezője.

(MTI)