Győr+
2011.11.30. 11:29

Elismerés Tímár Bélának

A labdarúgóból lett kézilabdakapust Borkai Zsolt polgármester köszöntötte hivatalában november 30-án.

Borkai Zsolt polgármester köszönetet mondott a kézilabdasport kiemelkedő alakjának, Tímár Bélának a sportágért tett elévülhetetlen érdemeiért és a Városháza ezüst emlékérmét adta át.

Tímár Béla sportolói pályafutását Diósgyőrött, mint focista kezdte, aztán úgy hozta az élet, hogy egy kézilabdatornán hiányzott egy hálóőr, és a labdarúgót állították be a kapuba.

A debütálás olyan jól sikerült, hogy innentől kirobbanthatatlanná vált a kapuból, rövid idő múlva már a felnőttek között védett, sőt az ifjúsági válogatottba is bekerült. A Honvéd és a Gyöngyős után 1962-ben a Győri Textileshez került.

Kránitz István edző irányításával nagy sikereket értek el, és Tímár Béla a szemafor védési stílus (vetődés helyett a kezeit és a lábait egyszerre használja a kapus) úttörőjeként vált ismertté. A másodosztályú bajnokságból hamar az élvonalba jutott a csapat, ahol a magyar kézilabdasport meghatározó együttesévé vált.

A kitüntetett sportpályafutásából azt a pillanatot idézte fel, amikor egy mérkőzésen a félidőben 5-1-re vezettek, és a szünetben elégedetten ücsörgött, de az edzője, Kránitz István szóvá tette, hogy az a gól az ő hibája volt. Mint mondta, először megsértődött, de később rájött, hogy csak úgy tanulhat a hibákból, ha arra edzője felhívja a figyelmét.

Egy másik érdekes történet, hogy ők vezették be a kapu mögötti labdafogó hálót. Ez ma már evidenciának tűnik, de akkoriban rengeteg idő elment a labda visszahozatalával, ráadásul az idő megállítására sem volt mód. Az újítás révén tehát jelentősen felgyorsult a játék.

Tímár Béla a válogatottban 1963 és 68 között összesen 137 alkalommal viselte a címeres mezt, három világbajnokságon vett részt, és a világválogatottba is meghívták.

Az NB1-es pályafutását követően alacsonyabb osztályú klubokat segített tudásával, tapasztalatával, és a győrújbaráti klub megalakításában is segédkezett.

Papp Zsolt György