Győr+
2011.12.03. 10:02

Visszatérnek a kórházakba a szlovákiai orvosok – győri háttérrel

Visszatérnek a kórházakba a szlovákiai orvosok, mert a kormány és az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) szombatra virradóra megállapodtak a tiltakozó akció befejezéséről.

A megállapodást Iveta Radicová miniszterelnök, illetve Marián Kollár, a LOZ elnöke írták alá.

“Olyan megállapodásra jutottunk, amelyet igazságosnak lehet tekinteni” – mondta Radicová újságíróknak a megállapodás aláírása után. Hozzátette: ennek ellenére nem boldog, mert a megállapodásnak nagy ára volt.

A szakszervezeti szövetség ugyanakkor arra szólította fel tagjait, hogy az új munkaszerződések aláírását és visszatérésüket ne siessék el, várják meg, amíg a megállapodást jogászok is megvizsgálják és véleményt mondanak róla.

Győri háttér

A magyar szakminisztérium felkérte a szlovák határ melletti kórházakat, hogy szükség esetén lássák el a Szlovákiából érkező betegeket, akik az ottani tiltakozó akciók miatt esetleg nem jutnak megfelelő kezeléshez.

Szlovák részről pár napja az is felmerült, hogy magyar orvosok segítsenek a bérükkel elégedetlen szlovák doktorok helyett a szomszédos ország betegeinek gyógyításában.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnök már korábban hangsúlyozta: nem volna etikus, ha magyar orvosok sztrájktörőként gyengítenék szlovák kollégáik bérharcát.

Győrből nem is mentek át orvosok, s a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba sem érkeztek olyan szlovákiai betegek, akik az ottani állapotok miatt szorultak volna sürgős beavatkozásra.

A jelek szerint Szlovákiában helyreáll a rend, a kormány engedett. A magyar érdekvédők úgy látják, hogy a szlovák példa erőt adhat a hazai doktorok – főleg a rezidensek – akcióihoz.