Győr+
2011.12.09. 06:49

Munkácsy Honfoglalása készen áll a Nemzeti Galériába való átszállításra

Sikeresen leemelték az Országház Munkácsy-termének faláról Munkácsy Mihály Honfoglalás című képét, amelyet pénteken szállíthatnak a Magyar Nemzeti Galériába (MNG). Magyarország második legnagyobb festménye az új Alaptörvény tiszteletére 2012. január 1-jén megnyíló Hősök, királyok, szentek című kiállítás egyik fő látványossága lesz.

“Szerdán először a 13,55 x 4,58 méteres festmény díszkeretét távolítottuk el, majd csütörtökön leemeltük a falról a Honfoglalást” – mondta a műtárgy szállításáért felelős Museum Complex Kft. ügyvezetője az MTI-nek.

Polgár Tibor beszámolója szerint a képet a leemelést követően elfektették, és amennyiben ezt az állapota lehetővé teszi, pénteken szállítják át az MNG-be. Mint a szakember elárulta, a nagyméretű vászon a tervek szerint egy hatméteres hengerre tekerve, speciális műtárgyszállító kamionban, biztonsági kísérettel teszi meg a budai Várba vezető utat.

A Magyar Nemzeti Galéria Hősök, királyok, szentek – A magyar történelem képei és emlékei című kiállítása 2012. január 1-jén nyílik meg Magyarország ekkor hatályba lépő új Alaptörvénye tiszteletére.

A reprezentatív tárlat számos műtárgy és történelmi emlék – többek között Szent István Prágában őrzött kardja – felvonultatásával idézi meg a magyar államiság fordulópontjait. A 2012. január 2-től augusztus 31-ig látogatható kiállítás kurátora Bellák Gábor művészettörténész.

(MTI)

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd