Győr+
2011.12.09. 09:29

A nyújtó fiatal mestere

A Rába-Lux Bercsényi DSE színeiben versenyző Vecsernyés Dávid egy arany- és egy ezüstéremmel zárta a tornászok Mesterfokú Bajnokságát. A tokiói világbajnokságot is megjárt sportoló így eredményes évet tudhat maga mögött.

A Rába-Lux Bercsényi DSE – a vidéki klubok közül egyedül – tavaly újra felnőtt férficsapatot indított az országos tornászbajnokságon. Ez a Ferencváros segítségével volt elérhető, hiszen a budapesti egyesülettől több tornász érkezett a klubhoz. A sportolók továbbra is a fővárosban készülnek, de győri színekben indulnak a megmérettetéseken. Az együttműködés eredményeképp tavaly újra felnőtt magyar bajnoki címet ünnepelhetett az egyesület, amikor Vecsernyés Dávid fantasztikus gyakorlattal nyerte meg a nyújtót. A húszéves tornász idén is folytatta a kitűnő szereplést, és tovább öregbítette a város hírnevét.

– Jól sikerült az országos bajnokság, azzal együtt is elégedett voltam a teljesítményemmel, hogy mindig van hová fejlődni. Az országos bajnokságot a hatodik helyen zártam, a két válogatóverseny összesítése után pedig ötödik lettem. Ez azt jelenthette, hogy még ha csak tartalékként is, de elutazhattam a tokiói világbajnokságra a magyar válogatott tagjaként. A felnőttmezőnyben ez volt az első világversenyem, ami hatalmas élményt jelentett. Nagyon tetszett Tokió is, de nem turistának mentem Japánba, ugyanúgy készültem mindennap, mint a többiek. A versenyt aztán már a lelátóról kellett végignéznem, a világbajnokságra kilátogató Borkai Zsolttal együtt szurkoltunk Berki Krisztiánnak a döntőben. Annak ellenére, hogy kellemes emlék marad Tokió, remélem, legközelebb már én is a csapat teljes jogú tagja lehetek, és nem kívülről kell néznem a társakat – elevenítette fel emlékeit Vecsernyés Dávid.

A válogatott kerettag tornász további sikerekkel zárta az évet, hiszen a békéscsabai Mesterfokú Bajnokságon nyújtón első, lólengésben pedig második lett. Bár eddigi legnagyobb sikereit nyújtón érte el, meglepő módon kiderült, nem ez a kedvenc szere.

– A korlátot és a lovat is jobban szeretem, min a nyújtót, még ha nem is mennek annyira. Azon dolgozom, hogy a többi szeren is hasonló szintre tudjak fejlődni. Sokat teszek ezért, naponta kétszer tréningezek, reggelente kétórás erősítő edzésen veszek részt, délután pedig három és fél órát gyakorlok a szereken. Másra szinte semmi időm nincs, de úgy érzem, megéri. Kezd beérni az eddig elvégzett munka, remélem, a jövőben még inkább tudom kamatoztatni a befektetett energiát. Rövid távú célom, hogy a franciaországi Európa-bajnokságon csapattag legyek. Nagy vágyam eljutni az olimpiára is, London még nem elérhető számomra, de Rióban már szőnyegre szeretnék lépni.

Lakner Gábor

Képünk illusztráció