Győr+
2011.12.15. 08:54

Pletyka a színházban VIDEÓVAL!

Neil Simon Pletyka című bohózatát szombaton este mutatja be a Győri Nemzeti Színház társulata. A darab rendezőjével, Balázs Péterrel a próbák közti szünetben ittunk meg egy kávét.

Negyed százada rendez, öt éve irányítja a szolnoki színházat, folyamatosan látható a televíziók képernyőjén. Egy sikeres és elfoglalt művész mit vár egy győri vendégrendezéstől?

Valószínű, hogy a szolnoki sikerek híre Győrbe is eljutott, emiatt hívott meg Forgács Péter a Pletyka rendezésére. Hívtak, jöttem és most izgulok, mit szól majd hozzá a közönség. Ebben a színházban még nem játszottam és nem rendeztem, bár különböző darabokban, önálló esteken már számtalanszor találkozhattam a győriekkel.

Mindenki azt mondja, Neil Simon neve és a vígjáték műfaja borítékolható siker.

A közönséget nem a szerzőnek vagy a műfajnak kell meghódítania, hanem a színháznak. Szerintem a győri közönség felkészült, ismerik a színházukat, a színészeiket, tudják, mire számíthatnak, nyitott szívvel érkeznek az előadásra.

Miről szól a Pletyka?

Pergő, igazi Neil Simon-os történet lesz, kissé gunyorosra hangolva. Az amerikai felső tízezer életébe kapunk bepillantást, megtudhatjuk, hogy fentről nézve hogyan mutat a lenti valóság. Neil Simon ezt figurázta ki, kicsit karinthys, kicsit abszurd módon. Ez nem egy lélektani dráma, hanem egy önfeledt vígjáték, amelynek társadalmi mondanivalója van.

A színészek meg azt mondják, hogy nagyon Balázs Péter-es lesz az előadás.

Az biztos, hogy nem egy hagyományos, magyaros vígjátékként mutatjuk be a darabot, hiszen akkor nem lenne kihívás sem a rendezés, sem a játék. Ez angolszász humor, ennek másnak kell lennie, másképp kell hangsúlyozni, túl kell játszani a karaktereket. A színpadon az is él, aki éppen nem beszél, de úgy, hogy a közönség közben a történetre tudjon figyelni. A tehetséges fiatal színészek nekem sok örömet okoznak, remélem a közönségnek is tetszeni fognak. Nem könnyű, de bízom benne, hogy a színészek odaadása és az én ambícióm meghozza a sikert.

Szereplők: Szina Kinga, Sárközi József, Mózes Anita, Járai Máté, Forgács Péter, Bartha Alexandra, Posonyi Takács László, Agócs Judit, Pingiczer Csaba, Rádler Judit.

Kapcsolódó videónkat ITT tekintheti meg!

Földvári Gabriella