Győr+
2011.12.16. 09:02

Folyamatos kezelésre van szüksége a kis beteg Hannának

Látható eredményeket ért el a németországi három hetes terápia a súlyos táplálási nehézségekkel küzdő, győr-ménfőcsanaki Burján Hannánál. A kétéves kislánynak azonban a további fejlődés érdekében folyamatos kezelésre lenne szüksége.

A győr-ménfőcsanaki Burján Hanna születése óta egy súlyos betegséggel, az úgynevezett Smith Lemli Opitz Sindroma-val küzd, vagyis a rengeteg műtét ellenére normál úton táplálhatatlan, hasi szondán keresztül jut élelemhez. A család minden lehetőséget megragad, hogy a kislány esélyt kapjon a normális életre. Így kerültek Németországba is, ahol speciális kezelésen esett át Hanna.

– Naponta háromszor foglalkoztak Hannával a németországi központban, különböző játékos feladatokon keresztül igyekeztek neki megtanítani az evés, rágás, nyelés mozzanatait, hogy ezek rögzüljenek az idegrendszerben – mondta Burján Zoltán édesapa a kezelésről.

A centrumban a terapeutáktól és a hasonló sorsú szülőktől is sokat tanult Hanna családja. A feladatokat itthon is ismétlik, így a kislány már ügyesen fúj sípokat, szájába veszi a rágókát. Ezek a gyakorlatok arra jók, hogy az evési reflexek beinduljanak.

Burjánné Farkas Zsuzsanna édesanya büszke rá, hogy lánya már lenyeli a vizet, valamint egy-két kanál pépes ételt is elfogad.

A külföldi orvosok azt mondták, a hasonló betegségben szenvedő gyerekek közül Hanna kiemelkedik, állapota súlyos, de a szakemberek szerint jó esélye van arra, hogy normális élete lehessen. Ehhez azonban folyamatos kezelésre van szüksége, a további fejlődés érdekében a terápiát 3-5 havonta meg kellene ismételni.

– Tavasszal újra mehetnénk Németországba, április 16-tól fogadná Hannát a központ – említi az édeasapa. Az utazás útjában anyagi nehézségek állnak.

A szeptemberi kezelés költségei elérték az egymillió forintot, ezt széles társadalmi összefogással tudta előteremteni a család. Ugyan a terápia ára nem változott, az euró árfolyama nőtt. A Hanna kezelésére nyitott számla a németországi út után lenullázódott, így a szülők újra azokhoz fordulnak, akiknek módjában áll támogatni őket.

A család számlaszáma: OTP Bank 11773377-00773878

A Győr+ Média is gyűjtést szervez Hannának: aki pénzzel nem tudja, de mással szívesen segítene a beteg kislánynak, forduljon hozzánk! Ruhákat, játékokat várunk az Orgona utca 10. alatt lévő szerkesztőségünbe, hogy ezzel is segítsük Hanna gyógyulását.

Szigethy Teodóra