Győr+
2011.12.16. 11:08

Világbajnok győri istálló

Sikeres évet zárt a Kálmán Motorsport versenyistálló. A számos remek eredmény közül kiemelkedik a csapat angol versenyzője, Ben Cooper által szerzett világbajnoki cím. A nemzetközi szinten magasan jegyzett pilóta jövőre is győri színekben versenyez.

A 2004-ben alakult Kálmán Motorsport nem csak vezetője, a korábbi kiváló gokartversenyző Kálmán Péter miatt kötődik városunkhoz, a csapat sikeréért győri fiatalok is dolgoznak. Az istálló szoros kapcsolatban áll a Lukács Sándor Szakképző Iskolával, ahol januártól másodszor indul szerelőtanfolyam, ugyanis fontosnak tartják, hogy helyből érkezzen az utánpótlás.

– A versenycsapat több mint harminc pilótával áll kapcsolatban. Minden hétvégén van versenyünk, persze ez nem jelenti azt, hogy egyszerre az összes pilótánk rajthoz áll. Részt veszünk a magyar, a szlovák, a cseh és az osztrák nemzeti bajnokságokon, továbbá az Európa- és világbajnokságon is. Tavaly Bruckban alakult egy csapat, a Speedworld Academy, melynek mi adjuk a technikai hátterét. Tíz osztrák versenyzővel működünk együtt, köztük Habsburg Ferdinánddal, aki az utolsó magyar király dédunokája. A különleges, kétfejű sast ábrázoló sisakja az egyetlen, ami megkülönbözteti a többi pilótától, egyébként semmilyen sztárallűrje nincs a tehetséges fiatal gokartosnak – mutatta be az istállót Kálmán Péter csapatvezető, aki sikeres évet tudhat az általa dirigált istálló mögött.

– Számos bajnoki címet nyertünk, mindenki eredményesen szerepelt. A sikerek közül kiemelkedik Ben Cooper Európa- és világbajnoki címe, ő tette fel a koronát az egész éves teljesítményre. A világbajnokságon – melyet az Egyesült Arab Emirátusokban, Al Ainban rendeztek – hat kontinens ötvennyolc nemzetének kétszázötvenhat pilótája vett részt, valamennyien nemzetük bajnokai vagy Európa-bajnoki helyezettek. Benre nagy nyomás nehezedett, hiszen Európa-bajnokként érkezett és három évvel ezelőtt nyert már világbajnokságot, de el tudta viselni a győzelmi kényszert. Az időmérő edzésen a második helyet érte el, a három selejtező összesített eredményei alapján viszont már az élről várta az elődöntőt. Ezt sikerült megnyernie, majd a fináléban remekül vezetve rajt-cél győzelmet aratott. Érdekesség, hogy teljesen egyforma gokartokat kaptak a pilóták, a csapat apróságokat tudott hozzátenni a teljesítményhez. Persze ezek rendkívül fontosak, hiszen az így nyerhető tizedmásodperceken múlik, hogy valaki első vagy sokadik lesz. Gálos Gábor, Ben győri szerelője a hatalmas melegben is takaró alatt dolgozott a versenygépen, nehogy a többiek ellessék a beállításokat.

Ben Cooper augusztusban egy hétig városunk vendége volt, az angol pilóta részt vett az Extrém Motorsport Fesztiválon, melynek a Kálmán Motorsport az egyik szervezője. A csapatvezető elmondta, jövőre is szeretnék megrendezni a sikeres utcai fesztivált, az ETO Parkkal az eddiginél is szorosabb együttműködésben.

– Jövőre ugyanezekben a nemzeti bajnokságokban indulunk és a Speedworlddel is folytatjuk az együttműködést. Meg tudtuk tartani Ben Coopert is, aki jövőre ugyan Kanadába költözik, de az Európa-bajnokságon a mi színeinkben indul. Céljaink között szerepel még a fiatal magyar pilóták felkarolása is – mondta a következő évről Kálmán Péter, aki az év hátralévő részét már Győrött tölti, ami ritkaságszámba megy.

– Csapatvezetőként minden hétvégén ott vagyok a versenyeken, előfordul, hogy egyszerre két helyszínen is. Az év ötvenkét hétvégéjéből harmincötöt nem töltöttem otthon, de ez elmondható a csapat többi tagjáról is. Sok lemondással jár ez az életforma, de mindenki keményen dolgozik a sikerekért, elkötelezettek és megszállottak vagyunk. Az évet Floridában kezdjük január tizenkettedikén, szeretnénk, ha Ben Cooper mellett még két magyar pilóta, Hercsik Vince és Jakab Sándor is elindulhatna. Sok pihenőnk nincs tehát, de nem is szeretnénk pihenni – zárta a beszélgetést Kálmán Péter.

Szerző: Lakner Gábor

Fotó: Tuzson Ádám