Győr+
2011.12.19. 14:21

Famentő akció a Damjanich utcában

A GYŐR-SZOL Zrt. szakemberei tavaly kezdték el Győrben a Damjanich utcai platánok csonkolásos metszését. Közel 60, az 1950-es évek elején ültetett fa gondozásáról van szó.

A beavatkozásra azért volt szükség, mert egyre nagyobb problémát okoztak az épületekhez közel nőtt ágak (tető- és homlokzatrongálás, csatornadugulás), illetve az utak feletti űrszelvényekbe belógó ágak.

A tavaly megkezdett munka folytatásához dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője saját keretéből biztosított forrást.

Több éves szakmai tapasztalat, hogy ezek a fák jól bírják az ilyen drasztikusnak tűnő beavatkozást. Az előző évi metszést követően jól látható, hogy a fák “élni akarnak”, mivel nagy mennyiségű hajtástömeget produkáltak a metszési felületek környezetében.

Későbbiekben indokolt lesz ennek a sűrű ágrendszernek bizonyos fokú ritkítása.

Az idei metszés során a GYŐR-SZOL munkatársai figyelnek arra, hogy ahol a vastagabb vázágakon egy-két éves vessző, ág van, azt meghagyják, mivel az ezen lévő rügyek fakadnak először, ami elősegíti a vastagabb ágak alvó rügyeinek fakadását. Tavaly több mint 12 fa metszése történt meg, 2012-ben az utca teljes hosszában megtörténik a metszés. A beavatkozás időigényes, és nagy odafigyelés szükséges hozzá a károkozások elkerülése miatt.

„A munkálatok végzése közben többször elengedhetetlen a gépjármű és gyalogos forgalom korlátozása, ezért a lakosság és az arra közlekedők türelmét kérjük” – mondta Ozsvárt Tamás, a GYŐR-SZOL Zrt. vállalati kommunikációs menedzsere.