Győr+
2011.12.24. 09:17

Népek karácsonya: Jézuskától Befanáig

Európa akkor is sokszínű, ha a karácsony ünnepléséről van szó. Annak néztünk utána, milyen szokások, hagyományok élnek, mi kerül az ünnepi asztalra túl a Kárpát-medencén.

Németország


Szokásaik hasonlóak a magyarokéhoz, de gazdagabban, alaposabban díszítik házaikat, lakásaikat. Szenteste karácsonyfát állítanak, a vallásos családoknál a Kisjézus, vagyis Christkind, a nem hívőknél Télapó, vagyis Weihnachtsmann hozza az ajándékot a gyerekeknek. A hagyományos ünnepi étel a krumplisaláta és a virsli mellett a ponty, a pulyka, a kacsa. Elmaradhatatlan karácsonyi édesség a Stollen kalács.

Anglia


Nagy-Britanniában Christmas, azaz a karácsony az év legfontosabb ünnepe. Szenteste napja munkanap, általában ilyenkor tartják a munkahelyi évbúcsúztató partikat. Este otthon barátokat fogadnak, isznak néhány pohár behűtött citromlikőrt. Éjjel Karácsony Apó telerakja ajándékkal a stockingot. Ez a zoknira emlékeztető képződmény az utóbbi években nálunk is kapható. Apó egyébként a kéményen keresztül érkezik, s egyenesen a kandallóba pottyan. December 25-e, a Christmas Day az ajándékozás napja, reggel bontják ki a csomagokat. Ilyenkor jön össze a család, ekkor eszik a hagyományos karácsonyi ebédet, ami sült, töltött pulyka krumplival, kelbimbóval és pudinggal.

Finnország


Rokonainknál a karácsony december 23-án kezdődik, munkával. Este, miután a gyerekek lefeküdtek, a szülők előkészítik a másnapi ételeket. A család már a reggelinél körbeüli az asztalt, olyan fahéjas tejberizst esznek, amely egy szem mandulát rejt. Aki megtalálja, szerencsés lesz a jövő évben. Megvendégelik a háziállatokat és a madarakat is, a család karácsonyi vacsorája tradicionális északi ételekből áll. A heringet rozskenyérben sült sonka követi sült krumplikásával. Mézes, gyömbéres süteményekkel zárják az étkezést. Finnországban az asztalt éjszakára nem szedik le, hogy a karácsonyi manók is jóllakhassanak, ha épp arra járnak.

Görögország


A karácsony tizenkét napos, folyamatos ünnep, benne foglaltatik az újév és a vízkereszt is. Az ünnepkör népszokásai arra szolgálnak, hogy az eljövendő évre bő termést, egészséget, gazdagságot hozzanak a családoknak. A manók elűzésére szolgáló tűz hamuja varázserővel bír, ebből a földekre szórnak a bő termés reményében. Ekkor sütik a vaszilopitát, egy kenyérfélét, amibe fémpénzt rejtenek. Aki megtalálja, szerencsés lesz. Fontos, hogy karácsonykor az egész család, de még a háziállatok is jó és bőséges táplálékot kapjanak. A görögöknél a szerencsét hozó bűvös gyümölcs a gránátalma, mely a jólétet szimbolizálja.

Olaszország


Karácsony ünnepe 24-én éjfélkor kezdődik, s mindössze egynapos, másnap éjfélig tart. Az esti vacsora hagyományosan a hal, amelyből többféle is kerül az asztalra. Az étkezést a híres panettone, a karácsonyi kalács zárja Az ünnep 25-én délben, a családi ebéden tetőzik, s az ajándékozás is erre a napra esik. Legfontosabb vallási esemény a pápa szentmiséje, amikor az egyházfő az egész világot megáldja. Olaszországban Befana, a jótékony boszorkány hozza az ajándékokat vízkereszt napján, január 6-án reggel.

Lengyelország


Lengyelországban a karácsony elsősorban keresztény, katolikus ünnep. A hagyományokat követve 24-én este az eget kémlelik kicsik és nagyok, arra várva, hogy meglássák az első csillagot. Ez a betlehemi csillagot jelképezi, melyet Gwiazdkának neveznek. Amikor megjelenik, a családtagok köszöntik karácsony ünnepét és egymást. Kedvenc babonájuk, hogy a karácsonyi asztalnál páros számú embernek kell ülni, ellenkező esetben szerencsétlen lesz valaki közülük. A hagyományos ételek közül nagyon kedvelt a céklaleves, a mákos kalács és a hal. Készítenek erre az alkalomra kompótot is 12-féle gyümölcsből, megemlékezve Jézus 12 apostoláról.

Oroszország

Az orosz karácsony vallási ünnep. A családok, barátok szilveszterkor ajándékozzák meg egymást, s január 7-én, karácsonykor mennek a templomba, hiszen a karácsonyt a Julianus naptár szerint januárban, vízkereszt idején ünneplik. Az orosz gyerekeknek a kék ruhás Gyed Maroz és kísérője, Sznyegorucska, Hópelyhecske hozzák az ajándékot. Azok, akik tartják az egyház előírásait, negyven napig készülnek a karácsonyra. Az ortodox családokban a karácsonyi ünnepség az esthajnalcsillag felbukkanásával veszi kezdetét. A hagyományos orosz karácsonyi vacsora tizenkét fogásból áll, mert Jézusnak tizenkét apostola volt. A hal, a kaviár, a tenger különböző gyümölcsei természetesek ilyenkor az orosz asztalon.

Földvári Gabriella